SvetVesti

Jemen: Borba za život djece koja gladuju

Zbog humanitarne krize u Jemenu izazvane osmogodišnjim građanskim ratom sve je više djece na kojima je glad ostavila posljedice,

U odjelu za borbu protiv neuhranjenosti bolnice Sabeen u Sani ljekari imaju pune ruke posla pokušavajući spasiti djecu sa izuzetno ograničenim resursima. Među onima koji se liječe je i trinaestogodišnji dječak Hassan Muhammed Ahmed, a mnogi od pacijenata ovog odjela mlađi su od njega.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je prošle sedmice da je pokrenula program podrške za liječenje 18.000 djece koja pate od neuhranjenosti u Jemenu.

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine, kada je pobunjenički pokret Husi preuzeo kontrolu u većem dijelu zemlje, uključujući glavni grad Sanu. Konflikt je eskalirao godinu kasnije kad su Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici stali uz Vladu Jemena i počeli izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

Prema podacima Ujedinjenih nacija (UN), u Jemenu, gdje vlada jedna od najgorih humanitarnih kriza u svijetu, između 22 i 30 miliona stanovnika treba pomoć i zaštitu. Više od 233.000 ljudi poginulo je u sukobima koji traju osam godina.

Anadolu Agency

Podeli