Od subote Hrvatska ukida skoro sve epidemiološke mere

Od sutra u pono─ç u Hrvatskoj se ukidaju gotovo sve epidemiolo┼íke mere za za┼ítitu od ┼íirenja korona virusa, a razmi┼ílja se i o ukidanju epidemije, ali za to jo┼í nje do┼ílo vreme, ka┼żu iz ┼átaba civilne za┼ítite.

┼áef ┼átaba za civilnu za┼ítitu i ministar unutra┼ínjih poslova Davor Bo┼żinovi─ç je na konferenciji za novinare rekao da posledice korona virusa vi┼íe nemaju zna─Źajniji uticaj na zdravstveni sistem kao pre nekoliko meseci.

On je rekao da su pripremljene odluke kojima će biti ukinute sve epidemiološke mere, osim obaveznog korišćenja maski za neke kategorije ljudi, dok bi za ostale to bilo na niovu preporuke.

“Maske ─çe biti obvezne u zdravstvenom sistemu, kod zaposlenih i osoba koje u te ustanove dolaze, socijalnoj za┼ítiti koja pru┼ża usluge sme┼ítaja starijih i osoba sa invaliditetom”, rekao je Bo┼żinovi─ç.

Najva┼żnija promena kod privremenog ograni─Źavanja prelaska granice je da vi┼íe nema zabrane ulaska u Hrvatsku bez obzira iz kojih zemalja i iz kojeg razloga se ulazi u ovu zemlju, ali uz kovid-potvrdu, ┼íto nije obaveza i za one koji dolaze iz dr┼żava Evropske unije.

Ministar zdravlja vili Beroš je rekao da se nikako ne treba smatrati da je ukidanjem mera pandemija gotova, jer ona je, kazao je, svuda oko nas.

Posebno je ukazao na oprez kod starijih i imunokompromitovanih osoba.

 

Izvor: Tanjug

Foto: shutterstock.com/ Alliance Images, ilustracija

Podeli