SvetVesti

Rusija nastavlja da se povlači iz regiona Kijeva i Černihiva

Generalštab ukrajinke vojske saopštio je u srijedu da se ruska vojska nastavlja povlačiti iz regiona Kijeva i Černihiva.

Generalštab je saopštenju 34. dana rusko-ukrajinskog rata naveo da ruska vojska ne može da ispuni zadatak opsade Kijeva i da će vjerovatno koncentrisati svoje trupe na istoku zemlje.

Navodi se da je ruska vojska nastavila napade na naselja u Kreminnu i Mariupolju. Također je navedeno da su jedinice ukrajinskih odbrambenih snaga u blizini naselja Stepnogorsk, Orihiv i Huljaipole bile pod artiljerijskom vatrom.

Rečeno je da se ruska vojska fokusirala na preuzimanje kontrole nad naseljima Popasna i Rubizhne u regiji Lugansk i gradom Mariupoljom.

Rat Rusije protiv Ukrajine, koji je počeo 24. februara, naišao je na oštre reakcije međunarodne zajednice, a Evropska unija, SAD i Velika Britanija, između ostalih, primjenjuju stroge ekonomske kazne za Moskvu.

Stotine globalnih kompanija obustavile su i rad u Rusiji.

Najmanje 1.179 civila je ubijeno u Ukrajini, a 1.860 ranjeno, prema procjenama Ujedinjenih nacija, navodeći da je prava brojka vjerovatno mnogo veća.

Više od 3,9 miliona Ukrajinaca također je pobjeglo u nekoliko evropskih zemalja, a milioni su raseljeni unutar zemlje, prema podacima agencije UN-a za izbjeglice.

 

Izvor: AA

Foto: Sefa Karacan – AA

 

Podeli