SvetVesti

Podoljak: Rezultati sastanka u Istanbulu dovoljni za sastanak na nivou predsjednika

Mihail Podoljak, savjetnik Ureda ukrajinskog predsjednika, nakon pregovora ruske i ukrajinske delegacije u Istanbulu u Turkiye, kazao je da su rezultati današnjeg sastanka dovoljni za sastanak na nivou lidera.

Podoljak je nakon završetka pregovora u Istanbulu istakao da su danas, kao rezultat ovog sastanka, došli do stavki koje i Rusija i zemlje garanti mogu prihvatiti.

“Rezultati današnjeg sastanka su dovoljni za sastanak na nivou predsjednika”, kazao je.

Podoljak je dodao da će aktivnosti oko premještanja vojnih jedinica biti završeni prema formatu koji je predložila ukrajinska delegacija u vezi s humanitarnim prekidom vatre i otvaranjem koridora.

Istakao je da je liderima dvije zemlje potrebna jasnoća u pregovorima kako bi bio dogovoren mogući susret.

Naglasio je da se Ukrajina herojski bori na frontu u ratu koji je pokrenula Rusija te pokazala da trenutni sigurnosni formati ne funkcionišu.

“Stoga, novi sigurnosni sistem se može uspostaviti na osnovu naših prijedloga. Mnoge zemlje to u konačnici i prihvataju”, dodao je Podoljak.

Napomenuo je da je ruska delegacija bila konstruktivna, ali da razgovori nisu lako napredovali.

“Herojska borba ukrajinskog naroda pokazuje da je potreban novi sigurnosni format kako se ovakvi ratovi ne bi ponovili”, kazao je.

Podoljak je također rekao da je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski to konstantno govorio u svojim obraćanjima parlamentima i predsjednicima stranih zemalja i da je prvi napravio korak ka novom sigurnosnom sistemu.

“Želimo da svijet to shvati. Sadašnji sigurnosni sistem se mora promijeniti”, rekao je Podoljak.

U Istanbulu u Turkiye završen je sastanak pregovaračkih delegacija Rusije i Ukrajine. Sastanak je održan u predsjedničkom uredu u Dolmabahceu.

Do sada je u Bjelorusiji održano nekoliko rundi pregovora između predstavnika Rusije i Ukrajine, a posljednji razgovori su organizovani u formatu videokonferencije 14. marta, ali konkretni rezultati nisu postignuti.

Turkiye je 10. marta ugostila ruske i ukrajinske ministre vanjskih poslova u Antaliji na jugu zemlje, što je bio sastanak na najvišem nivou dviju strana od početka rata 24. februara.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Od tada je najmanje 1.151 civil ubijen u Ukrajini, a 1.842 ih je ranjeno, saopštile su Ujedinjene nacije. Istovremeno, prema podacima UN-ove agencije za izbjeglice više od 3,87 miliona Ukrajinaca je izbjeglo u susjedne države.

 

Izvor: AA

Foto: Emrah Yorulmaz – AA

 

Podeli