Podoljak: Rezultati sastanka u Istanbulu dovoljni za sastanak na nivou predsjednika

Mihail Podoljak, savjetnik Ureda ukrajinskog predsjednika, nakon pregovora ruske i ukrajinske delegacije u Istanbulu u Turkiye, kazao je da su rezultati današnjeg sastanka dovoljni za sastanak na nivou lidera.

Podoljak je nakon završetka pregovora u Istanbulu istakao da su danas, kao rezultat ovog sastanka, došli do stavki koje i Rusija i zemlje garanti mogu prihvatiti.

“Rezultati dana┼ínjeg sastanka su dovoljni za sastanak na nivou predsjednika”, kazao je.

Podoljak je dodao da ─çe aktivnosti oko premje┼ítanja vojnih jedinica biti zavr┼íeni prema formatu koji je predlo┼żila ukrajinska delegacija u vezi s humanitarnim prekidom vatre i otvaranjem koridora.

Istakao je da je liderima dvije zemlje potrebna jasno─ça u pregovorima kako bi bio dogovoren mogu─çi susret.

Naglasio je da se Ukrajina herojski bori na frontu u ratu koji je pokrenula Rusija te pokazala da trenutni sigurnosni formati ne funkcionišu.

“Stoga, novi sigurnosni sistem se mo┼że uspostaviti na osnovu na┼íih prijedloga. Mnoge zemlje to u kona─Źnici i prihvataju”, dodao je Podoljak.

Napomenuo je da je ruska delegacija bila konstruktivna, ali da razgovori nisu lako napredovali.

“Herojska borba ukrajinskog naroda pokazuje da je potreban novi sigurnosni format kako se ovakvi ratovi ne bi ponovili”, kazao je.

Podoljak je tako─Ĺer rekao da je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski to konstantno govorio u svojim obra─çanjima parlamentima i predsjednicima stranih zemalja i da je prvi napravio korak ka novom sigurnosnom sistemu.

“┼Żelimo da svijet to shvati. Sada┼ínji sigurnosni sistem se mora promijeniti”, rekao je Podoljak.

U Istanbulu u Turkiye zavr┼íen je sastanak pregovara─Źkih delegacija Rusije i Ukrajine. Sastanak je odr┼żan u predsjedni─Źkom uredu u Dolmabahceu.

Do sada je u Bjelorusiji odr┼żano nekoliko rundi pregovora izme─Ĺu predstavnika Rusije i Ukrajine, a posljednji razgovori su organizovani u formatu videokonferencije 14. marta, ali konkretni rezultati nisu postignuti.

Turkiye je 10. marta ugostila ruske i ukrajinske ministre vanjskih poslova u Antaliji na jugu zemlje, ┼íto je bio sastanak na najvi┼íem nivou dviju strana od po─Źetka rata 24. februara.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je po─Źeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je me─Ĺunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Od tada je najmanje 1.151 civil ubijen u Ukrajini, a 1.842 ih je ranjeno, saop┼ítile su Ujedinjene nacije. Istovremeno, prema podacima UN-ove agencije za izbjeglice vi┼íe od 3,87 miliona Ukrajinaca je izbjeglo u susjedne dr┼żave.

 

Izvor: AA

Foto: Emrah Yorulmaz – AA

 

Podeli