SvetVesti

Erdogan: Turska spremna da bude posrednik između Rusije i Ukrajine

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će Turkiye nastaviti pružati svoj doprinos u sklopu NATO saveza.

“Turkiye će nastaviti doprinositi NATO-ovim mjerama odvraćanja i odbrane zasnovanim na solidarnosti alijanse. Očekujemo istu solidarnost od naših saveznika. NATO mora zauzeti realističan i strateški pristup, dok pruža političku i praktičnu podršku Ukrajini u postojećem ratnom okruženju”, kazao je Erdogan na konferenciji za novinare održanoj u sjedištu vojne alijanse u Briselu, nakon vanrednog samita šefova država i vlada zemalja NATO-a.

Dotakao se i rata Rusije i Ukrajine, napominjući da je Turkiye u bliskom kontaktu s obje strane kako bi rat bio okončan čim prije.

“Nastavit ćemo naše razgovore i sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i predsjednikom Ukrajine Volodomirom Zelenskim. Ulažemo napore da kreiramo atmosferu mira, posebno razgovorom dvojice lidera”, kazao je Erdogan, te poručio:

“Ukoliko bude zahtjeva i prijedloga da Turkiye bude posrednik, mi smo spremni na to. Spremni smo poduzeti taj korak.”

Naglasio je da sve zemlje trebaju pružiti pomoć i podršku izbjeglicama.

“Svako, posebno evropske zemlje, treba da podrži izbjeglice koje dolaze na njihova vrata i preuzme odgovornost kako bi ublažili njihove patnje”, kazao je Erdogan.

Dodao je da je najvažnije postići mir i odgovarajuće rješenje za rat u Ukrajini.

“Mislimo da konačno rješenje treba biti zasnovano na kredibilnoj formuli koju će prihvatiti Rusija, Ukrajina i međunarodna zajednica”, istakao je Erdogan.

Kako je kazao, najnovija dešavanja pokazuju da su potrebne reforme u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

“U ovom trenutku je neizbježno da će globalna sigurnosna arhitektura, posebno Vijeće sigurnosti UN-a, biti podvrgnuta ozbiljnoj reformi”, kazao je predsjednik Turkiye.

U sjedištu Sjevernoatlantskog saveza (NATO) u Briselu, glavnom gradu Belgije, održan je vanredni samit lidera zemalja NATO-a, kojem su prisustvovali šefovi država i vlada članica. Lideri 30 zemalja članica NATO-a sastali su se kako bi razgovarali o situaciji nastaloj nakon ruskog napada na Ukrajinu i o dugoročnom stavu NATO-a u istočnoj Evropi.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Od tada je najmanje 977 civila ubijeno u Ukrajini, a 1.594 ranjeno, saopštili su Ujedinjeni narodi. Istovremeno, više od 3,6 miliona Ukrajinaca je pobjeglo u susjedne zemlje.

 

Izvor: AA

Foto: TCCB / Murat Çetinmühürdar

 

Podeli