Sport

Promovisana akademija OKK Novi Pazar

Omladinski košarkaški klub Novi Pazar pokrenuo je košarkašku akademiju, s ciljem da kolektiv čiji su seniori i juniori članovi elitne lige Srbije u narednom periodu stvori što više prvotimaca iz sopstvenog pogona.

“Hoćemo da Novi Pazar ne bude samo regionalni košarkaški centar već klub u rangu sa najboljima u Srbiji. Od ponedeljka krećemo s akademijom. Tokom naredna dva dana ćemo da obiđemo sve škole, kao bismo deci objasnili naš plan i program”, najavio je menadžer novopazarske košarkaške akademije Aldin Muratović.

Novi Pazar je četiri sezone neprekidno u gornjem domu elitne Košarkaške lige Srbije (KLS), a juniori se takmiče u najačoj domaćoj ligi, što će pokušati da ostvare i kadeti.

“Baza je ključ svega. Ako animiramo 200 dece da sa porodicama dolaze na mečeve prvog tima, uradili smo pravu stvar. Oni se tako identifikuju s klubom, pa ne navijaju za Crvenu zvezdu ili Partizan nego za Novi Pazar. Ovo je dobar korak i zalog za budućnost. U prvom timu imamo sedmoricu Pazaraca. Ako akademija iznedri tri ili četiri prvotimca, to je već uspeh”, ocenio je trener KLS ligaša Novog Pazara Darko Kostić.

Košarkaši poput kapitena Asmira Numanovića ili juniorskog prvaka Evrope Altina Islamovića dobar deo karijere proveli su u drugim sredinama, a želja je da se takve stvari više ne ponavljaju.

“Košarka je u poslednjih četiri, pet godina zaživela u Novom Pazaru. Stvoreni su ozbiljni uslovi, edukovani su treneri. Seniori, a sada i juniori, beleže ozbiljne rezultate. Akademija je važan projekat za klub i grad”, rekao je Numanović.

“Ako igrač nema adekvatan rad u mlađim selekcijama, onda neće da nauči najbitnije stvari. Svaki trener voli potkovanog igrača. Da li postoji kvalitet, to je već drugo pitanje. Mislim da će akademija da privuče dosta dece”, dodao je Islamović.

Košarkaš iz Bosne i Hercegovine Fahrudin Manjgafić ove sezone dao je veliki doprinos rezultatima Novog Pazara.

“Pazar bi mogao da postane ozbiljan regionalni košarkaški centar. Mislim da su klub i grad napravili veliku stvar. Početak je bitan za razvoj svakog igrača. Dobra stvar je stvar da se deca okušaju i da zavole košarku, kako bi se sutra bavili tim sportom i postali ozbiljni igrači”, zaključio je Manjgafić.

M. Minić

Podeli