DruštvoVesti

Lejlet-u-l berat vijesnik mjeseca ramazana

Mubarek noć Lejletu-l- berat  nastupa u akšam, u četvrtak, 17. marta, i vijesnik je nadolazećeg mjeseca ramazana.

Ove dobre noći su za ljude, da u njima posebno pojačaju ibadet, da Allahu dove upućuju i mole Ga za bereket, zdravlje, oprost grijeha i za svako dobro. Islamski velikani su mubarek noći opisivali kao vodu koja se susreće sa suhom zemljom, aludirajući time da se ibadeti i dove u ovoj noći primaju te da dušu I tijelo osvježavaju u pozitivnom vjerničkom smislu.

Lejletu-l-berat se obilježava i kao noć u kojoj meleki počinju pisati sudbinu čovječanstva i svakog čovjeka pojedinačno za narednu godinu, a u tradiciji   Bošnjaka muslimana poznata je i kao noć oprosta, sudbine i želja. Ova odabrana noć u hadisima Poslanika Muhammeda, a.s., spominje se kao noć u kojoj Allah, dž.š., određuje ljudske sudbine, ljudske živote i njihovu nafaku, a u nekim hadisima se spominje da u ovoj noći Allah, dž.š., prašta ljudima grijehe.

Preporučujemo da se vjernici posvete klanjanju dobrovoljnih namaza, učenju Kur’ana, zikra, donošenju salavata na poslanika Muhammeda, a.s.; da sljedeći dan, 15. ša’bana, poste dobrovoljni post, oni koji su u mogućnosti. Allahov poslanik Muhammed, a.s., nedvosmisleno je preporučio da se dan nakon Lejletu-l-berata provede u postu.

Lejlet-u-l berat mubarek olsun!

 

Izvor: mešihat.org

Podeli