DruštvoVesti

Zasedao krizni štab Od subote bez kovid propusnica

Republički krizni štab na danšnjem zasedanju doneo je odluku o ublažavanju kovid mera, pa se od subote ukida važenje kovid propusnica, ali i ograničenje broja ljudi u zatvorenim prostorima. Ostala je preporuka nošenja maske u zatvorenim prostorima.

Kisić Tepavčević je nakon sednice Kriznog štaba rekla da je zabaeleženo smanjenje svih parametara, od broja pregleda, do broja hospitalizovanih u odnosu na broj potvrđenih kovid slučajeva.

Na skupovima u zatvorenim prostorijama ukida se limit broja osoba, i tako će od subote svi bioskopi i pozorišta moći da rade po normalnom režimu“, objasnila je Kisić Tepavčević. Ona  je rekla da je odlučeno da ostaje preporuka nošenja maski u zatvorenim prostorima. Što se karantina tiče, prenela je da je on i dalje na snazi u trajanju od sedma dana.

Kada je reč o putnicima međunarodnom saobraćaju, prema njenim rečima, mere ostaju na snazi, odnosno za ulazak u zemlju obavezni su dokaz o vakcinaciji, dokaz o preležanoj bolesti ili odgovarajući serološki test. Prenela je i da je preporuka Nacionalnog komiteta za imunizaciju uvođenje dodatne buster doze, za starije do 18 godina četvrta doza.

“Ta druga buster doza, može da se dobije pet meseci posle prve, a odnosi se pre svega na one koji su pod većim rizikom od težeg oboljenja”, objasnila je Kisić Tepavčević.

Ona je rekla i da je preporuka Komiteta uvođenje buster doze za vakcinaciju dece od 12 do 18 godine.

B.V.

Podeli