DruštvoVesti

Od kovida preminulo šest miliona ljudi

U svetu je umrlo šest miliona ljudi od posledica kovida-19 od početka izbijanja pandemije koja je ušla u treću godinu, pokazuju današnji su podaci sa sajta „worldometers”.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins ukupno 5.999.158 je umrlo od posledica koronavirusa, a prema oceni stručnjaka epidemiji se ne nazire kraj.

Udaljena pacifička ostrva koja su odolevala zarazi dve godine, sada se bore sa prvim slučajevima infekcije i smrti izazvanih zaraznijim omikron sojem.

Hong Kong, u kome raste broj umrlih, testira celu svoju populaciju od 7,5 miliona tri puta ovog meseca, po ugledu na kinesku strategiju „nulta kovid”, prenosi Beta-AP.

Dok je u Poljskoj, Mađarskoj, Rumuniji i drugim istočnoevropskim zemljama i dalje velika smrtnost od virusa, u region je stiglo više od milion izbeglica iz ratom razorene Ukrajine, zemlje u kojoj je mali procenat stanovnika vakcinisan i koja ima visoku stopu zaraze i smrti.

I Sjedinjene Američke Države, gde je veliki procenat vakcinisanih približavaju se cifri od milion registrovanih smrtnih slučajeva, prema današnjim podacima ukupno ih je 984.000.

Drugi je Brazil sa 652.000 umrlih, treća Indija sa 515.000, Rusija sa 356.000 je četvrta zemlja na svetu po broju umrlih.

(EPA-EFE/WILL OLIVER)

Podeli