KulturaVesti

U BNV promovisana knjiga “Trinaest mladomuslimanskih šehida”

U Bošnjačkom nacionalnom vijeću održana je promocija knjige “Trinaest mladomuslimanskih šehida”, autora prof. Ismeta Kasumagića. Govornici su na promociji istakli da je knjiga „Trinaest mladomuslimanskih šehida“ prije svega namjenjena mladima danas, kako bi upoznali istinske borce i čuvare vjere u najtežim vremenima za Bosnu i Hercegovinu.

Organizatori promocije bili su Mostovi prijateljstva BiH i Udruženje “Mladi muslimani”. Na promociji su govorili prijatelj porodice autora Huseyin Kansu, ćerka autora knjige, Amila Fočo Kusmagić i Jasmin Imamović. Prisutnima se na početku obratio potpredsjednik BNV, Fuad Baćićanin.

Knjiga je podijeljena na šest poglavlja te se u orvom poglavlju govori o osnivaču MM pokreta, Esadu Karađozoviću, koji je ubijen pri sklanjanju od komunista.

Drugo poglavlje govori o predsjedniku MM Mustafi Busuladžiću koji je po dolasku komunista 1945. po kratkom postupku osuđen na smrt i strijeljan.

Treće poglavlje su šehidi ubijeni u martu 1945. kada su nosili žito i hranu za muhadžire i to su: Asaf Serdarević, Nurudin Gackić, Sakib Nišić i Osman Krupalija.

Četvrto poglavlje govori o šehidima koji su uhapšeni pri pokušaju bjekstva u inistranstvo, sprovedeni u Sarajevo i nakon isljeđena u Centralnom zatvoru ubijeni bez suda, a to su: Asim Čamdžić i Fikret Pločo.

Peto poglavlje govori o Omeru Kovaču, najmlađem MM šehidu, koji je podlegao nakon krvničkog zlostavljanja.

Šesto poglavlje govori o četiri šehida koji su osuđeni i ubijeni 1949. godine, a njihava imena su: Hasan Biber, Halid Kajtaz, Nusret Fazlibegović i Omer Stupac.

Prije izaganja promotera, prisutni su gledali kratki film o životu i radu prof. dr. Ismeta Kasumagića i ideji Organizacije „Mladi Muslimani“.

Brojni članovi porodice autora knjige bio je uključen u pokret, mnogi su osuđivani i maltretirani, a neki i ubijeni.

Istaknuto je da je Kasumagić knjigu napisao zbog želje da se ne zaborave šehidi, te da knjiga ostane kao historijski dokaz o mladićima koji su se od 1939. do 1949. godine borili za očuvanje islama.

A.N.

 

Podeli