SvetVesti

Kijev probudile sirene za uzbunu, u toku noći odjekivale eksplozije

Zvukovi sirene koja upozorava na zračni napad na glavni grad Ukrajine Kijev ponovo su se čuli u srijedu rano ujutro, dok su tokom noći odjekivale brojne eksplozije i granatiranja.

Sedmog dana ruske vojne operacije protiv Ukrajine, Kijev je i dalje pod kontrolom ukrajinskih snaga. Međutim, veliki broj civila je stradao u ruskom raketiranju gradova poput Harkova, drugog po veličini grada u toj zemlji.

Okolina Majdana nezavisnosti, kultnog trga u Kijevu i simbola ukrajinskog otpora, pretvorena je u barikade sa vrećama pijeska i češkim protivtenkovskim oružjem nakon što je javljeno da se duga kolona ruskih snaga kreće prema gradu.

U utorak su ruske snage pogodile televizijski toranj u ukrajinskom glavnom gradu, pri čemu je poginulo najmanje pet osoba, a isto toliko je ranjeno.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osudio je napad na Twitteru.

“Koji je smisao govoriti ‘nikad više’ 80 godina, ako svijet ćuti kada bomba padne na isto mjesto, Babin Yar. Najmanje pet poginulih. Istorija se ponavlja”, napisao je Zelenski.

Rusija je prošlog četvrtka započela vojnu operaciju protiv Ukrajine.

Ruska vojna operacija u Ukrajini u srijedu je ušla u sedmi dan, a civili snose najveći teret oružanih sukoba.

Zapadne države odgovorile su sankcijama prema Rusiji, a ta zemlja je dodatno izolovana nakon što je avionima njenih kompanija zabranjeno letenje u evropskom i kanadskom zračnom prostoru, dok je određen broj ruskih banaka izbačen iz međunarodnog bankarskog sistema SWIFT.

Iz Ujedinjenih nacija saopšteno je da je od početka ruskog napada u Ukrajini ubijeno najmanje 136 civila, među njima 13 djece, a ranjeno 400.

Uporedo s tim proteklih dana iz Ukrajine u susjedne države izbjeglo je blizu 680.000 ljudi.

 

Izvor i foto: AA

 

Podeli