DruštvoVesti

Mihajlović: Nije se odustalo od ideje izgradnje aerodroma

Potpredsednica Vlade Republike Srbije Zorana Mihajlović istakla je da su netačne tvrdnje pojedinih političara i njima bliskih portala da je izgradnja aerodroma u Novom Pazaru bila samo primamljivo predizborno obećanje.

Ona je tokom gostavanja u emisiji “Intervju” RTV Novi Pazar, koji je na programu u 21:30, istakla da se od izgradnje aerodroma nije ni odustalo.

“Mi mislimo da Srbija može da ima više malih aerodroma. Na taj način je zaživeo niški aerodrom, na taj način smo napravili aerodrom u Kraljevu, pričali smo o Somboru, Boru, Srebrnom Jezeru i Novom Pazaru.  Napravili smo idejni projekat. Ostalo je bilo da  Novi Pazar nađe lokaciju, što verujem da ne bi bio nikakav problem“, podsetila je bivša ministarka za građevinu, saobraćaj i infrastrukturu.

Sa idejom  o izgradnji malog aerodroma, sa pistom od 1500 metara, u Novi Pazar je u junu 2020. godine stigao njen tadašnji pomoćnik Zoran Ilić.

„U međuvremenu ljudi u ministarstvima su se promenili i to drugima nije bio prioritet. Međutim, ja i dalje mislim i maksimalno ću se truditi, to sam rekla i ljudima iz Novog Pazara,  da i novom ministru saobraćaja pokušamo da objasnimo koliko su mali aerodromi važni za posao, za biznis, za povezivanje ljudi…“, kazala je potpredsednica Vlade.

Ona je podsetila da je kompanija „Aerodromi Srbije“ rezultat rada njenog tadašnjeg ministarstva sa namerom razvoja vazduhoplovnog saobraćaja.

„Ako već možemo da napravimo prostor sa betonskom pistom, jer je tada to bio plan, onda nema ni jednog razloga da to tako ne uradimo. Nije to veliki novac, koliko bi aerodrom značio ovom kraju. Ja ne odustajem od toga i mislim da će se taj aerodrom u nekom periodu ispred nas uraditi“, kazala je Mihajlović.

Među onima koji su dolazili u Novi Pazar s obećanjem da će ovaj grad dobiti aerodrom bio je i direktor „Aerodroma Srbije“  Mihajlo Zdravković. On je prisustvovao i sastanku u avgustu 2020. godine na kom su se razmatrale mogućnosti za potencijalnu lokaciju.

RTV Novi Pazar zatražiće zvaničnu izjavu i detaljno objašnjenje “Aerodroma Srbije” o tome zašto se od ideje i obećanja datog lokalnim vlastima dalje nije odmaklo.

Rukovodstvo Novog Pazar odmah je dalo tri mogućnosti za lokaciju – okolina Pobrđa, u okolini Izbica ili na teritoriji tutinske opštine.

RTV Novi Pazar objavljuje dokumenta, koja predstavljaju moguće rešenje za poziciju novog  aerodroma u Novom Pazaru, što pokazuje da se na ideji u proteklom periodu ipak radilo, uprkos pandemiji koronavirusa.

 

Za lokalne vlasti u Novom Pazaru  izgradnja aerodroma u ovom kraju je veoma važna, i zato je ta ideja ovde sa ushićenjem dočekana.

“U ovom trenutku to je najznačajniji najavljeni projekat, ne samo za Novi Pazar, već i za ceo ovaj kraj”, ocenio je tada gradonačelnik Nihat Biševac.

Tada je njemu i njegovim saradnicima na sastancima sa predstavnicima resornog ministarstva i preduzeća “Aerodromi Srbije” saopšteno da će izgradnju finansirati Vlada Srbije, a da je vrednost projekta 15 miliona evra.

Zoran Maksimović

 

Podeli