SvetVesti

Ministri EU sutra popodne o podršci Ukrajini, Savet bezbednosti UN uveče

Ministri EU razgovaraće sutra popodne putem video konferencije o dodatnoj podršci Ukrajini koja se bori sa ruskim okupatorima, saopštilo je danas više diplomata.

Ministri 27 članica EU, ukazuje se, mogli bi da razmotre i nove sankcije protiv Rusije. Naglašava se da je Nemačka danas otvorila put za isključenje Rusije iz bankovnog sistema SWIFT čemu se Berlin do sada protivio.

Savet EU je već usvojio dva paketa sankcija protiv Rusije, prvi zbog priznanja nezavisnosti regiona Donjacka i Luganjska i drugi posle upada na teritoriju Ukrajine.

Najavljena je i sednica Saveta bezbednosti UN sutra za 20 sati na kojoj bi trebalo da bude usvojena rezolucija koja poziva na prenos na “Opštu skupštinu UN” kako bi bila organizovana “posebna sednica” u ponedeljak o ratu Rusije protiv Ukrajine, prenosi AFP.

Cilj posebne sednice jeste da natera 193 članice UN da “zauzmu stav” o ratu i “kršenju povelje UN”, kazao je za AFP jedan diplomata.

Za usvajanje ove rezolucije potrebno je devet glasova od ukupno 15 članica Saveta bezbednosti UN.

Takav prenos, predviđen posebnom procedurom UN-a koja se vrlo retko koristi ne uključuje mogućnost veta od strane neke članice pa mu se, ukazuju, Moskva neće moći suprostaviti.

Izvor: Danas

Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Podeli