DruštvoVesti

BNV: Nagrađeni autori najboljih radova literarnog konkursa ‘’Moj bosanski, moje bogatstvo’’

U Bošnjačkom nacionalnom vijeću upriličena je svečanost u povodu uručenja nagrada naboljim učesnicima literarnog konkursa ‘’Moj bosanski, moje bogatsvo’’. Konkurs sa ovom temom raspisan je u okviru obeležavanja Dana školstva na maternjem jeziku. Odazvao se veliki broj učenika sandžačkih osnovnih i srednjih škola, a najviše radova u obe kategorije pristiglo je iz Novog Pazara i Sjenice.

Izrazivši zadovoljstvo što joj je pripala čast da ugosti decu, predsednica BNV Jasmina Curić naglasila je da je jedan od glavnih ciljeva Vijeća da se sva deca obrazuju na maternjem jeziku, jer, kako je navela, to je uslov za očuvanje nacionalnog identiteta. Pozvala je sve roditelje i nastavnike da zajedno rade na unapređenju nastave na maternjem, bosanskom jeziku.

‘’Bošnjačko nacionalno vijeće od svog osnivanja pa do danas ulaže mnogo pažnje i truda u unapređenju nastave na bosanskom jeziku, jer smo svesni da je maternji jezik jedan od osnovnih elemenata identiteta’’, rekla je predsednica BNV-a Jasmina Curić.

Žiri u sastavu: prof. dr Nadija Rebronja, Elvira Đekić i Samir Hanuša pregledao je 94 rada i doneo odluku, koja, kažu, nije bila laka.

 ‘’Imali smo, mogu reći težak zadatak da odaberemo, jer bilo je zaista dobrih radova. Uspeli smo ipak, jednoglasno da odvojimo one najbolje. Zadovoljni smo i odzivom i kvalitetom pristiglih radova”, izjavio je član žirija Samir Hanuša.

Prvo mesto u kategoriji za osnovce, osvojila je učenica Osnovne škole ”Bratstvo – jedinstvo” iz Duge Poljane, Belma Gudžević, a u kategoriji srednjoškolaca, učenica ”Tehničko poljoprivredne škole” iz Sjenice, Amina Kalender. Prvoplasiranim učesnicima u obe kategorije uručene su diplome i nagradni vaučeri u iznosu od 10. 000 dinara, 20. 000 dinara i 30. 000 dinara. U svečanosti su učestvovali i mališani vrtića ‘’Nahla’’, koji su se prestavili kazivanjem stihova na bosanskom jeziku.

S.Lj.

 

Podeli