DruštvoVesti

Seminar za odbornice i političke aktivistkinje

”Diskriminacija i stereotipi u izveštavanju o ženama i starijim osobama”, naziv je seminara koji održan u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Novom Pazaru. Sminar za odbornice i političke aktivistkinje su organizovali Akademska inicijativa ”Forum 10” i Ženske studije i istraživanja iz Novog Sada.

Seminar je namenjen odbornicama, političkim aktivistkinjama, članicama Ženske odborničke parlamentarne mreže, Saveta za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti, građanskim aktivistkinjama, novinarkama, profesionalkama zamposlenim u kulturi. Organizovan je u  okviru projekta ”Lekcije za lokalnu zajednicu – korak po korak do rodne ravnopravnosti”.

”Taj projekat uključuje širok spektar aktivnosti koje će se u narednom periodu realizovati u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici, a prva aktivnost je ovaj seminar. Tema se vezuje za diskriminaciju ženskih osoba sa akcentom na starije žene, tako da će svi učesnici kroz radioničarski rad steći odgovarajuće kompetencije iz ove oblasti”, izjavio je ispred Akademske inicijative ”Forum 10” Fahrudin Kladničanin.

Kako prepoznati diskriminaciju u medijima kada su u pitanju starije osobe i koje su preporuke za nediskriminatorno i nestereotipno novinsko izveštavanje o društveno osetljivim grupama – neka su od pitanja razmatranih na ovoj radionici. Jedan od ciljeva je kako da  negujemo kulturu starenja.

”Starenje nije nikakva hronološka vrednost, niti samo biološko stanje. To je pre svega jedna društvena kategorija. Ono što mi smatramo pod starošću, neizostavno je povezano i sa tim medijskim diskursom, i važno je kako izveštavamo o tim starijim osobama, naročito o ženama, i kakve stereotipne predstave o njima pravimo”, rekla je radioničarka ispred organizacije Ženske studije i istraživanja iz Novog Sada dr Margareta Bašaragin.

Seminar je organizovan kao prva aktivnost u okviru projekta ”Lekcije za lokalnu zajednicu – korak po korak do rodne ravnopravnosti”, koji se realizuje uz podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

S.Lj.

Podeli