SvetVesti

Sigurnosno vijeće Turkiye: Napad Rusije na Ukrajinu je neprihvatljiv

Napad Rusije na Ukrajinu je neprihvatljiv, Turkiye će nastaviti podržavati političko jedinstvo, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, glavne su poruke sa sjednice sigurnosnog vijeća Turkiye, kojom je danas u Ankari predsjedavao turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Iz Ureda za komunikacije Predsjedništva Turkiye navedeno je kako je na sjednici sigurnosnog vijeća bilo govora o vojnoj intervenciji Rusije u Ukrajini.

Na sastanku je konstatirano da napad Rusije, koji je uništio sporazume iz Minska, predstavlja kršenje međunarodnog prava i da je kao takav neprihvatljiv.

Sigurnosno vijeće Turkiye razmatralo je mogućnosti djelovanja na međunarodnim platformama kako bi napad Rusije, koji prijeti regionalnom i svjetskom miru, bio zaustavljen.

Naglašeno je da će Turkiye nastaviti podržavati političko jedinstvo, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Sastanku su između ostalih prisustvovali zamjenik predsjednika Turkiye Fuat Oktay, ministar nacionalne obrane Hulusi Akar, ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu, šef Nacionalne obavještajne organizacije Hakan Fidan, šef Ureda za komunikacije Fahrettin Altun i glasnogovornik Ureda predsjednika Ibrahim Kalin.

Anadolu Agency

Podeli