DruštvoVesti

Dom zdravlja nosilac velikog prekograničnog projekta

Dom zdravlja Novi Pazar 1. decembra počeo je realizaciju prekograničnog projekta “Important-Unapređivanje reproduktivnog zdravlja u Srbiji i Crnoj Gori, čiji je nosilac, a u kojem je vodeći partner FORS MAONTENEGRO- Fondacija za razvoj severa Crne Gore.

Projekat, prema rečima direktora Doma zdravlja Novi Pazar dr Ervina Ćorovića, za cilj im unapređivanje kvaliteta i dostupnosti usluga u oblasti reprodiktivnog zdravlja, kao i nivoa svesti stnovništva o unačaju zdravih stilova života i prevencije u očuvanju reproduktovnog zdravlja, posebno za socijalno ranjive kategorije stanovništva.

Projekat finansira Evropska unija u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija – crna Gora 2014-2020.

“Glavne aktivnosti dvogodišnjeg projekta uključuju nabavku nove opreme i vozila za zdravstvene ustanove u ciljnom području, treninge za korisćenje nove opreme, organizovanje prekograničnih obuka za medicinsko osoblje na teme vezane za prevenciju, dijagnostiku i lečenje karcinoma dojke i karcinoma grlića materice, predavanja za žene i omladinu na temu reproduktivnog zdravja, organizovanje kampanje preventivnih pregleda kao i organizovanje okruglih stolova na temu promovisanja pomenute kampanje, te sprovođenje istraživania o znanju i navikama vezanim za reproduktivno zdravlje, kampanju podizanja nivoa svesti gradana, izradu publikacija o značaju zdravih stilova života, preventivnih pregleda dojki i ginekoloških pregleda, prekograničnu konferenciju i druge” kazao je dr Ćorović.

Mesto realizacije projekta obuhvata opštine: Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Zabljak, Kolašin, Mojkovac, Nikšić, Petnjica, Plav, Pljevlja, Plužine, Rožaje i Šavnik u Crnoj Gori kao i grad Novi Pazar,te opštine Nova Varoš, Prijepolje, Raška, Sjenica, Priboj, Vrnjačka Banja i Tutin u Srbiji.

Ukupan budžet projekta je 124.621,35 eura od čega Ugovorno telo finansira 105.865,51 eura. lznos od 18.755,84 eura obezbeđuje Dom zdravlja Novi Pazar.

 

Senada Kalić

 

Podeli