DruštvoVesti

”Čista Srbija”: Novi Pazar deo najvećeg ekološkog projeka u istoriji zemlje

Novi Pazar jedna je od lokalnih samouprava u koju će, u naredne četiri godine, biti realizovan posao vredan četiri milijarde evra sa ciljem poboljšanja ekološke slike države. Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, član Gradskog veća Hanefija Brničanin i direktor JP  ’’Gradska čistoća’’ Armin Mehović prisustvuju dvodnevnom skupu posvećenom projektu “Čista Srbija”.

Reč je o najvećem ekološkom projektu u istoriji zemlje i prusustvuju mu predstavnici više od 30 lokalnih samouprava iz cele Srbije.

U organizaciji Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Istraživačkoj stanici Petnica danas je počeo dvodnevni skup “Petnica 2022”, posvećen pre svega projektu “Čista Srbija”.

Izgradnja 7.000 kilometara kanalizacione infrastrukture i više od 250 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, između ostalog, plan je za naredne četiri godine. Milionska sredtsva biće uložena najavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

”I samo u ovoj godini Vlada Republike Srbije je predvidela više od 400 miliona evra za investicije u komunalnu infrastrukturu”, rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

“Džaba nam auto, putevi i plate od 1000 evra ako prirodu ne ostavimo čistom za našu decu. Mi to moramo da uradimo. Znate, politika predsednika Srbije ima puno uspeha, koji se ogledaju u ekonomskom rastu i očuvanju nacionalnih interesa, ali mi mislimo da je velika stvar što smo doneli odluku da našu prirodu očistimo i da naše reke budu poput reka u razvijenim zemljama Zapadne Evrope. Mi ćemo u tome uspeti”, zaključio je ministar Momirović.

Projekat izgradnje komunalne infrastrukture i infrastrukture za odlaganje komunalnog čvrstog otpada ‘’Čista Srbija”, za čije je sprovođenje nadležno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koncipiran je na osnovu potrebe za povećanom ekološkom zaštitom voda i zemlje.

Reč je o projektu koji je u interesu svih građana. Podsetimo, u Novom Pazaru aktuelno je više ekoloških i projekata koji za cilj imaju zaštitu žiotne sredine, pa je tako u izradi projkeat nove deponije za grad Novi Pzara i opštine Tutin i Rašku, kao i za izgradnju fabrike za preradu otpadnih voda.

 

Senada Kalić

 

Podeli