PolitikaVesti

Sjeverna Makedonija osudila rusko priznanje separatističkih regija u Ukrajini

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani osudio je odluku Rusije da prizna nezavisnost dvije otcijepljene ukrajinske regije Donjeck i Lugansk.

“Snažno osuđujemo rusko priznanje ukrajinskih regija Donjeck i Lugansk kao nezavisnih. Ovakvi činovi predstavljaju teško kršenje međunarodnog prava. Sjeverna Makedonija ponavlja svoju jasnu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine”, napisao je Osmani.

Sjeverna Makedonija je početkom ove godine postala dio Trojke Organizacije za evropsku sigurnost (OEBS), zajedno s prošlogodišnjom predsjedavajućom Švedskom i ovogodišnjom Poljskom, čime je formalno preuzela obaveze u vezi s predsjedavanjem OEBS-om 2023. godine.

Prošle sedmice, šef ukrajinske diplomatije Dmitry Kuleba pozvao je svoje kolege iz Trojke u hitnu posjetu Ukrajini u svrhu utvrđivanja činjenica, kao dio mehanizama OEBS-a.

S tim u vezi, Osmani je jučer rekao da su zemlje Trojke u koordinaciji u vezi s mandatom te misije, kao i na kom nivou će se misija odvijati – da li na ministarskom, diplomatskom ili vojno-stručnom nivou.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je u Kremlju priznao ukrajinske regije Donjeck i Lugansk kao nezavisne države i potpisao sporazume sa separatističkim liderima tih regija, što je potez koji je dodatno povećao tenzije u regiji i šire.

Anadolu Agency

 

Podeli