SvetVesti

Lideri EU-a najoštrije osudili rusko priznavanje nezavisnosti separatističkih regija na istoku Ukrajine

Čelnici Evropske unije (EU) najoštrije osudili odluku ruskog predsjednika Vladimira Putina o priznanju takozvanih narodnih republika Donetsk i Lugansk koje su proruski separatisti proglasili na istoku Ukrajine.

Putin je večeras sa separatističkim liderima sa istoka Ukrajine potpisao dekret o priznanju nezavisnosti istočnoukrajinskih regija.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola i visoka komesar za vanjsku politiku i sigurnost EU-a Josep Borrell istovremeno su na društvenim mrežama osudili taj Putinov potez.

“Priznavanje dva separatistička regiona u Ukrajini je jasno kršenje međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta Ukrajine i Sporazuma iz Minska. EU i njeni partneri će jedinstveno reagirati s odlučnošću u solidarnosti s Ukrajinom“, poručili su lideri EU-a u zajedničkoj izjavi.

Von der Layen i Michel su potom objavili i zajedničko saopćenje u kojem su također oštro osudili Putinov čin.

“Ovaj korak je jasno kršenje međunarodnog prava, kao i Sporazuma iz Minska. EU će odgovoriti sankcijama svim onim koji su umiješani u ovaj nezakonit čin. Unija ponavlja svoju nepokolebljivu podršku ukrajinskoj nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu unutar njenih međunarodno priznatih granica“, navodi se u saopćenju iz Brisela.

 

Izvor i foto: AA

Podeli