DruštvoVesti

Usvojena nova lista inovativnih lekova

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) saopštio je danas da je usvojio novu listu sa 26 inovativnih lekova, koji bi kako je najavljeno trebalo da budu dostupni od maja.

Na toj listi se nalazi najsavremenija terapija kako za maligne bolesti, tako i za nemaligne, rekla je direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić i naglasila da je za te lekove izvojeno 53 miliona evra, najviše do sada.

“Nova savremena terapija stavljena na listu koristiće se za lečenje karcinoma bubrega, debelog creva, dojke, jajnika, štitaste žlezde, kao i za hroničnu limfocitnu leukemiju”, rekla je Radojević Škodriceva.

Na listi je i terapija za dijabestes, multipla sklerozu, srčanu insuficijenciju, hepatitis C i hemofilija, rekla je ona i dodala da je listu usvojio RFZO, da sada treba da je usvoji Vlada Srbije pa da se sprovede postupak nabavke.

Direktorka RFZO dodala je da će pacijenti lekove za dijabetes i srčanu insuficijenciju dobijati potuno besplatno.

Radojević Škodrićeva kaže da lekove dobiti svi pacijenti koji boluju od malignih oboljenja a ispunjavaju kriterijume struke.

Uvođenjem tri dodatna leka zaokruženo je, kako naglašava, lečenje obolelih od karcinoma, i prva i druga linija terapije.

“Prvu liniju terapije pacijenti dobijaju u ranoj fazi bolesti, a druga kada je bolest uznapredovala. Kada imate savremnu terapiju u ranim fazama bolesti, to u mnogim slučajevima znači stopostotno izlečenje”, rekla je i dodala da je cilj inovativne terapije da se maligne bolesti pretvore u hronične.

Savremena terapija – četiri nova leka, od kojih se dva primenjuju oralno a dva subkutano, biće prekretnica u lečenju dijabetičara kojih je 750.000 u Srbiji.

Naglasila je da ovim novim lekovima dolazi do sprečavanja komplikacija pre svega kardiovaskularnih i bubrežnih kod pacijenta koji boluju od dijabetesa.

Iako smo imali lek za obolele od multipla skleroze, postoji grupa tih pacijenata sa takozvanom sa aktivnom, progresivnom, sekundarnom multiplasklerozom za koje nije uopšte postojala terapija i oni sada dobijaju lek, rekla je ona.

“I pacijenti sa početnom fazom hepatitsa C dobijaju terapiju, do sada su je dobijali uglavnom pacijenti koji imaju razvijenu fazu bolesti, kod kojih je došlo do ciroze, a sada će i oni sa početnom fazom što znači da kod njih dolazi do izlečenja”, navela je ona.

Naglasila je da su uspeli da nabave najnoviju devetovalentnu HPV vakcinu koja će od maja biti dostupna za decu stariju od devet godina.

“U 19 zemalja vakcina se daje samo devojčicama, u 13 samo dečacima. Medutim, mi smo uveli i za dečake i devojčice, jer je poznato da su muškarci pre prenosioci, a da žene češce obolevaju”, navela je ona.

 

Izvor: Tanjug

Foto: eKapija

 

Podeli