SvetVesti

Cene nafte pale nakon osam nedelja kontinuiranog rasta

Po prvi put nakon osam nedelja rasta cene nafte pale su na svetskim tržištima, spustivši se tako s najviših vrednosti u proteklih sedam godina.

Cena barela na londonskom tržištu pala je prošle sedmice oko jedan odsto, na 93,54 dolara, dok je na američkom barel pojeftinio 2,2 odsto, na 91,07 dolara.

Prošlog ponedeljka cene crnog zlata dostigle su nove najviše vrednosti od kraja 2014. godine, ali su tokom prošle nedelje popustile, te zabeležile prvi pad u poslednjih devet nedelja, piše agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

U fokusu ulagača bili su ukrajinska kriza i pregovori između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Irana o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, jer bi dogovor mogao uključiti i postupno ukidanje sankcija na izvoz iranske nafte, što bi ublažilo problem nedovoljnog snabdevanja na svetskom tržištu.

Nada da bi se iranski bareli mogli vratiti na tržište u većem broju zasenila je napetosti oko Ukrajine i zapadne pretnje Rusiji sankcijama ako napadne susednu zemlju.

Moskva uporno odbacuje tvrdnje da priprema napad na Ukrajinu, ali trgovci strahuju od sankcija jer bi mogle uključivati i rusku naftu, što bi dovelo do poremećaja u snabdevanju Evrope energentima iz Rusije.

Analitičari upozoravaju da nacrti dogovora o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma imaju više etapa, te da prva ne uključuje ukidanje sankcija na iransku naftu.

Stoga, male su šanse da će se iranska nafta vratiti na tržište u bliskoj budućnosti, smatraju analitičari.

Rast cena nafte ograničava povećana proizvodnja u SAD. U petak je iz firme Baker Hughes saopšteno da je broj aktivnih bušotina prošle nedelje porastao za četiri, pa ih sada ima ukupno 520, što je najveći broj aktivnih postrojenja još od aprila 2020. godine.

To znači da se u narednom periodu može očekivati povećanje proizvodnje.

Nakon što su u prošloj godini porasle više od 50 odsto, od početka ove godine cene nafte su veće za još 20 odsto.

Neki analitičari smatraju da bi zbog jačanja potražnje i nedovoljne ponude cena barela uskoro mogla dostići nivo od 100 dolara.

Drugi smatraju da bi uskoro mogao biti prekinut trend rasta cena, jer se očekuje povećanje kamatnih stopa centralnih banaka, kako bi se suzbila visoka inflacija, što bi moglo usporiti rast ekonomije, a time i potražnje za naftom.

Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Youtube screenshot

Podeli