DruštvoVesti

Australija otvara granice za turiste ! Popuštanje rigidnih korona mera – oglasio se i premijer Skot Morison

Nakon dve godine izolacije, zemlja se ponovo otvara.

Australija će u ponedeljak dočekati međunarodne turiste nakon gotovo dve godine od zatvaranja svojih granica: “Čekanju je došao kraj”, rekao je premijer Skot Morison novinarima u Melburnu.

Otvaranje Australije za turiste najjasniji je pokazatelj napuštanja strogog pristupa u borbi protiv pandemije kovida-19 i opredeljenja za suživot s virusom uz vakcinaciju kako bi se smanjila smrtnost i broj teških slučajeva bolesti, prenose agencije.

Većina od 2,7 miliona zaraženih korona virusom u zemlji registrovana je s dolaskom varijante omikron krajem novembra. Ali, s jednom od najviših stopa vakcinisanih – više od 94 odsto ljudi starijih od 16 godina – bilo je nešto manje od 5.000 smrtnih slučajeva, mnogo manje nego u drugim razvijenim zemljama.

U nedelju je zemlja registrovala više od 16.600 slučajeva korona virusa i najmanje 33 smrtna slučaja, uglavnom u tri najnaseljenije države – Novi Južni Vels, Viktorija i Kvinslend. Da li će se putnici vratiti odmorima u nekadašnjoj “tvrđavi Australija” ostaje da se vidi.

Australija je svoje otvaranje postepeno počela u novembru, najpre dopuštajući Australcima da putuju i izlaze iz zemlje, a zatim je počela da prima međunarodne studente i neke radnike. Od ponedeljka mogu ući svi putnici. Potpuno vakcinisani turisti neće morati u karantin.

AUTOR Tamara Sekulović

IZVOR: SCREENSHOT / YOUTUBE / ABC NEWS (AUSTRALIA)

(Mondo)

Podeli