DruštvoVesti

Stranci, ipak, kao domaći: Prijavljivanje za sticanje crnogorskog državljanstva po novim pravilima od 19. februara  

Odluka Vlade o izmeni Odluke o kriterijumima za utvrđivanje osnova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom objavljena je u “Službenom listu” i stupiće na snagu posle osam dana. Ovim se uslov za ostvarivanje prava na sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, koji je do sada iznosio deset godina neprekidnog boravka menja, odnosno biće dovoljno pet godina stalnog i pet ili više godina privremenog boravka.

Podsetimo, ovako je odlučeno tokom elektronske sednice Vlade 4. februara, dok je u Skupštini Crne Gore vođena rasprava o njenom (ne)poverenju, a vicepremijer odlazećeg kabineta i lider GP URA Dritan Abazović je saopštio da će ova odluka biti – poništena.

Do tada, zainteresovani za sticanje crnogorskog državljanstva zahteve po novim pravilima mogu da podnose od 19. februara.

– Ovom odlukom je ispravljena diskriminacija. Čudi i zabrinjava pritisak nekih kolega iz javne uprave, sa elementima službenog, ali i javnog navođenja na protivpravni uticaj, na Upravu i direktora “Službenog lista”, da donetu Odluku ne objave, suprotno službenim obavezama iz Zakona o objavljivanju propisa i drugih akata. Član 86 Zakona o strancima propisuje da se dozvola za stalni boravak može izdati onome koji je do dana podnošenja zahteva zakonito boravio u Crnoj Gori neprekidno pet godina, po nekom od osnova za privremeni boravak – objašnjava vršiac dužnosti direktora Direktorata za krivično i građansko zaknodavstvo Božidar Čarmak.

Protiv ove odluke su od početka bile stranke suverenističke opcije. Socijaldemokrate poručuju da očajnički anticrnogorski pokušaj Zdravka Krivokapića neće uspeti…

– Način na koji je tokom trajanja sednice na kojoj je izglasano nepoverenje njegovoj Vladi, bez podrške ministra unutrašnjih poslova, Krivokapić doneo ovu odluku ponajbolje govori o kukavičluku, ali i o krajnje lošim namerama. Iako je, kako u crnogorskoj, tako i u široj javnosti, uglavnom izazivao podsmeh, Krivokapić je za kratko vreme svog mandata naneo ogromnu štetu Crnoj Gori, a jedna od poslednjih stvari jeste navedena izmena Odluke kojom se pokušava izvršiti etnički i izborni inženjering – saopštavaju Socijaldemokrate.

Usvojenom odlukom, kako se tumači, biće omogućeno da građani srpske nacionalnosti – koji po raznim osnovama godinama borave u Crnoj Gori – konačno dobiju crnogorsko državljanstvo.

KADIĆ

Podeli