EkonomijaVesti

Matić: Cena goriva ograničena na 30 dana

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić izjavila je danas da je razlog donošenja Uredbe Vlade o ograničenju maloprodajnih cena naftnih derivata stalni rast njihovih cena u prethodnom periodu, što je direktno uticalo na povećanje cena ostalih vrsta roba i usluga, saopšteno je iz Ministarstva.

Osim toga, na osnovu značajnih indikatora i nepredvidive situacije na svetskim berzama, očekuje se dalji rast nafte i naftnih derivata. Stoga je cilj ove uredbe, osim sprečavanja daljeg nekontrolisanog rasta cena pojedinih naftnih derivata, očuvanje životnog standarda stanovništva i sprečavanje većih poremećaja na tržištu u Srbiji, istakla je Matić.

Ona je dodala da je u cilju sprečavanja eventualnih nestašica na tržištu, Uredbom, koja će važiti 30 dana, definisano da trgovci naftnim derivatima ne smeju da isporučuju te vrste goriva u količinama koje su manje od prosečnih za poslednjih godinu dana.

Prema Uredbi, maksimalna maloprodajna cena Evrodizela je 179 dinara po litru, a Evropremijum benzina MB 95 je 171 dinara, dok maloprodajne cene ostalih naftnih derivata nisu ograničene i slobodno se formiraju na tržištu.
Izvor: Danas
Foto: Milica Vuckovic / FoNet
Podeli