DruštvoVesti

Dizel i benzin neće poskupljivati do 12. marta, Vlada je ograničila cenu na određeno, a evo i šta to sve znači za vozače

Vlada Srbije usvojilia je Uredbu o ograničenju visine cena naftnih derivata kako bi se sprečio veći poremećaj i očuvao životni standard stanovništva, s obzirom na to da je u prethodnom periodu zabeležen rast cena ovih deriva. Uredba sutra stupa na snagu, rekao je Tanjugu pomoćnik ministra trgovine Jasmin Hodžić.

– Vlada je juče donela uredbu koja se pre svega odnosi na maloprodajne cene evrodizel čija je cena ograničena na 179 dinara i benzina BMB 95 čija maksimalna cena može biti 171 dinar. Cene ostalih derivata se kao i do sada slobodno formiraju na tržištu, a važenje uredbe je 30 dana – rekao je Hodžić. To praktično znači da pomenuti derivati neće poskupljivati do 12. marta.

Naveo je da je uredbom definisana samo maksimalna cena ova dva derivata i da ministarsrtvo nije ulazilo u korekciju cena akciza ili strukturu cena, jer to nije nadležnost ovog resora.

Rekao je da Vlada Srbije prati sva dešavanja na globlanoj političkoj i ekonomskoj sceni i podsetio da će, prema projekciji Narodne banke Srbije, ova vrsta inflatornih pritisaka trajati do septembra.

“Treba znati da okolnosti nisu baš sjajne, ali da država čini ono što je u njenoj moći i mislim da je ova uredba dobrodošla kako bi se stabilizovale cene, ne samo ova dva energetna, već i ostalih roba i usluga na našem tržištu”, ocenio je Hodžić.
Ovih dana u Srbiji litar benzina koštao je 170 dinara, deset dinara više nego u julu prošle godine. Litar kvalitetnijeg dizela išao i do 185 dinara. Evrodizel košta istovremeno 179 dinara, što je čak 20 dinara više nego pre tačno pola godine. To su negde i cene, za koje se može reći da su i najveće koje smo do sada gledali u Srbiji.

Cena nafte u svetu gotovo svakodnevno raste već dva meseca. Jedan barel sada vredi skoro 90 dolara što je najveća cena u poslednjih sedam godina. Nove cenovnike paraleleno smo gledali i u Srbiji, a imajući u vidu da cena goriva u Srbiji zavisi od kretanja na svetskom tržištu, dodatno prelivanje poskupljenja bilo je nesporno. I upravo to bio je razlog da Srbija ograniči cene goriva, a što je nedevno uradila i Hrvatska.
Što se tiče cena u regionu, prema podacima sajta globalpetrolprajses od 31. januara ove godine (globalpetrolprices) cene dizela se kreću od 1,14 evra po litri u Severnoj Makedoniji do 1,58 evra u Albaniji. Što se tiče cena benzina, one se kreću od 1,23 evra po litri u Bugarskoj do 1,6 evra po litri u Albaniji.

U Sloveniji litra dizela prema poslednjim podacima košta 1,39 evra dok je litra benzina 1,35 evra.
U Bosni i Hercegovini, prema podacima sajta globalpetrolprajses, litra i benzina i dizela košta 1,24 evra.
U Bugarskoj je litar dizela 1,26 evra, a litra benzina 1,23 evra.
U Rumuniji dizel košta 1,34 evra po litri, a benzin oko 1,35 evra.
U Crnoj Gori litar dizela košta 1,39 evra, dok je litar benzina 1,42 litra.
Ubedljivo najjeftinije gorivo u regionu je u Severnoj Makedonij gde litar dizela košta 1,14 evra, a litar benzina 1,26 evra.
U Hrvatskoj dizel košta 1,52 evra dok je benzin 1,46 evra.
U Mađarskoj dizel i benzin imaju maltene iste cene, 1,35 evra košta litar dizela, a benzina 1,349 evra.
Najskuplje gorivo u regionu je u Albaniji gde je litar dizela 1,58 evra, a litar benzina 1,6 evra.

Izvor: blic

Podeli