Policija ima nove “cake” na kojima padaju bahati voza─Źi

Nove kamere, softveri i ure─Ĺaji koje poseduje saobra─çajna policija sve vi┼íe poma┼żu u registrovanju i ka┼żnjavanju bahatih voza─Źa. Unapre─Ĺivanjem i osavremenjivanjem opreme za kontrolu saobra─çaja,┬á policija radi na pove─çanju po┼ítovanja propisa, ali i bezbednosti u─Źesnika u saobra─çaju.

Ministarstvo unutra┼ínjih poslova nastoji da ide u korak sa svetom, ┼íto potvr─Ĺuje posedovanje savremenih informaciono-komunikacionih tehnologija za efikasnije i br┼że delovanje policijskih slu┼żbenika.

Razlog velikog broja prekršaja mnogi vide u nepoštovanju propisa.

Policija tokom poja─Źane kontrole saobra─çaja koristi stacionarne kamere, sisteme za prose─Źno merenje brzine, mobilne informacione sisteme, radare, presreta─Źe, aparate za proveru prisustva droge i alkohola.

Major policije Goran Popovi─ç ka┼że da saobra─çajna policija poseduje aparate “Drag test 5.000” koji detektuju osam vrsta psihoaktivnih supstanci. Samo testiranje traje od pet do sedam minuta i veoma je jednostavan, uzima se uzorak pljuva─Źke od voza─Źa, stavlja se u ure─Ĺaj, i sa─Źeka se pet minuta da se dobije rezultat.

Ukoliko se utvrdi da je kori┼í─çen neki narkotik, sledi zadr┼żavanje na 12 sati, a nakon toga sudija za prekr┼íaje donosi meru zabrane. Ukoliko voza─Ź ima meru zabrane upravljanja vozilom sada ga mo┼że otkriti mobilni informacioni sistem.

“Prednost mobilnih informacionih sistema koji su ugra─Ĺeni u slu┼żbena vozila je u tome ┼íto se automatski prepoznaju registarske table na osnovu ─Źega se vr┼íi ciljana kontrola”, obja┼ínjava Popovi─ç.

Dodaje da se proverava da li voza─Ź ili vozilo ispunjava uslove za u─Źe┼í─çe u saobra─çaju. U slu─Źaju da voza─Ź nije ispunjavao uslove za u─Źe┼í─çe u saobra─çaju, odnosno da je imao zabranu upravljanja motornim vozilom – voza─Ź se isklju─Źuje iz saobra─çaja i sankcioni┼íe zbog u─Źinjenog prekr┼íaja.

Oko 306.000 voza─Źa je vozilo iznad dozvoljene brzine kretanja, a najvi┼íe su registrovani presreta─Źima.

“To su ure─Ĺaji koji imaju vi┼íe na─Źina dokumentovanja prekr┼íaja. U ovim vozilima se ne nalaze samo ure─Ĺaji kojima se dokumentuje prekora─Źenje brzine, nego se mogu dokumentovati i mnogi drugi prekr┼íaji kao ┼íto su preticanje, prolazak kroz crveno svetlo. Ono ┼íto je zna─Źajno kod ovih vozila je to da mogu raditi stacionarno i u pokretu, ┼íto zna─Źi da mogu meriti brzinu onima i u dolasku i u odlasku”, isti─Źe major policije Goran Popovi─ç.

Iz Agencije za bezbednost saobraćaja ocenjuju da je opremljenost policije doprinela poštovanju propisa, ali i povećanju bezbednosti u saobraćaju.

Direktor Agencije za bezbednost saobra─çaja Du┼íko Pe┼íi─ç nagla┼íava da se najbolji rezultati u bezbednosti saobra─çaja posti┼żu promenom stavova, a iz promene stavova proizilazi i promena pona┼íanja.

“To su trajni efekti i zato Agencija radi na kampanjama i edukacijama i koristi druge razli─Źite na─Źine kako bi uticala na promenu stavova u─Źesnika u saobra─çaju”, poru─Źuje Pe┼íi─ç.

 

Izvor: RTS

Foto: PRINTSCREEN/RTS

Podeli