SvetVesti

“Voz dobrote” sa 750 tona pomoći iz Turske stigao u Avganistan

“Voz dobrote” koji je prevozio 750 tona pomoći koju je prikupilo 11 turskih humanitarnih organizacija uz koordinaciju Ureda za vanredne situacije (AFAD) iz Republike Turske u Avganistan stigao je u ponedjeljak na odredište.

“Voz su na ceremoniji dočekali ambasador Republike Turske Cihad Erginay i zvaničnici avganistanske vlade u sjeverozapadnoj pokrajini Herat”, saopšteno je iz Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA).

Ova agencija na Twitteru je objavila da će pomoć, koju čine namirnice, odjeća, pokrivači, medicinski materijal i higijenske potrepštine, biti raspoređena u sve pokrajine Avganistana, ukupno 34.

Voz je krenuo iz Ankare, glavnog grada Turske, krajem januara kako bi isporučio pomoć zemlji koja se suočava s nestašicom hrane i potrebna joj je hitna pomoć.

Voz je prešao 4.168 kilometara, preko Irana i Turkmenistana da bi stigao u Avganistan.

Ministar unutrašnjih poslova Turkiye Suleyman Soylu izjavio je da 12,9 miliona djece u Avganistanu živi u teškim uslovima i da im je potrebna pomoć.

Šef turskog Crvenog polumjeseca Kerem Kinik prošle sedmice posjetio je Avganistan gdje je održao sastanke na visokom nivou na kojima je razgovarao o raspodjeli humanitarne pomoći Avganistancima.

Humanitarne organizacije tešku situaciju u Avganistanu opisuju kao jednu od najbrže rastućih humanitarnih kriza u svijetu.

Prema podacima Ujedinjenih nacija (UN), pola stanovništva se suočava s akutnom glađu, više od devet miliona ljudi je raseljeno, a milioni djece ne pohađaju školu.

Prethodno su UN i partneri pokrenuli poziv za finansiranje od 4,4 milijarde dolara da bi spriječili humanitarnu katastrofu u Avganistanu ove godine.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres upozorio je da su milioni Avganistanaca na rubu smrti, pozivajući međunarodnu zajednicu da oslobodi zamrznutu imovinu Avganistana i pokrene bankarski sistem.

 

Izvor: AA

Foto: Sayed Khodaiberdi Sadat /AA

Podeli