DruštvoVesti

Deo Srbije odsečen zbog mećave:sneg paralisao Prijepolje, ka Sjenici-zatvoren saobraćaj! Snežni nanosi visoki nekoliko metara

Sneg koji je padao prethodnih dana još uvek se nije otopio, a već je stigao novi i naneo ogromne probleme meštanima prijepoljske opštine. Najugroženija su visinska sela Pravoševa i Stranjani, koja ne samo što su odsečena od ostatka od matične opštine, već je na njihovoj teritoriji došlo do prekida električne energije.

“U višim predelima prijepoljske opštine je jako teška situacija, sneg koji pada još od juče napravio je velike probleme. Sva mehanizacija je na terenu kako be se putevi pročistili, ali takođe dosta nekategorizovanih puteva je potpuno neprohodno. Na pojedinim mestima gde su traktori sa duplom vučom do juče čistili, a danas ne mogu da prođu zbog velike visine snega”, izjavio je za RINU Vladimir Babić predsednik opštine Prijepolje.

 

Babić ističe da ukoliko ne budu uspeli da normalizuju problematičneputne pravce u naredna dva dana, biće prinuđeni da uvede vanrednu situaciju.

“Nadamo se povoljnijim vremenskim uslovima koji su najavljeni u narednom periodu, kao i da ćemo uspeti da normalizujemo situaciju u najudaljenijim selima”, kazao je Babić i dodaje:

“Imamo dosta domaćistava koji do kojih je trenutno nemoguće prići, ali mi smo u konstantnoj kordinaciji sa vatrogasnim jedinicama, i službama Hitne pomoći ukoliko dođe do incidenata hitno reagujemo. Ono što dodatno otežava je prekid električne energije na potezu Kamena Gora, kao i u selu Aljinovići”, kaže Babić.

 

Haos na putevima ka Sjenici

Usled obilnih snežnih padavina i jakog vetra nekoliko magistralnih puteva koji vode ka Sjenici iz pravca Novog Pazara, Ivanjice i Raške su potpuno presečeni. Jaka mećava formirala je snežne nanose visoke nekoliko metara, i takozvanu snežnu zavesu.

“Sneg pada satima, ali jak vetar doprinosi veoma teškoj situaciji. Maksimalno je smanjena vidljivost, stoga je saobraćaj u tim pravcima zaustavljen, jer ne želimo da ugrozimo ljudske živote”, rekao je za RINU Senko Ibrović iz JP “Novi Pazar put”.

On dodaje da je sva mehanizacija upućena na teren, ali da putari rade u veoma otežanim uslovima. Ono što se očisti, vrlo brzo usled jakog vetra i snega vrlo brzo ponovo postaje zavejano.

“Sve vreme smo na terenu, policija upućuje vozače na alternativne pravce koji su trenutno prohodni. Ono što je najvažnije jeste da do sada nije bilo ugroženih putnika. Još jednom apelujemo na vozače da prilagode svoju vožnju uslovima na putu”, ističe Ibrović.

Podeli