DruštvoVesti

Porođaj pod rotacijama. Dr Pavlović: Ovakvi slučajevi nisu česti, ali se dešavaju

Tokom pandemije korona virusa posebno dolazi do izražaja humanost lekarskog poziva. Kada je u pitanju dolazak na svet novorođenčeta, još u nesvakidašnjim okolnostima, onda to posebno dobija na značaju. Takav jedan slučaj “porođaja pod rotacijama” dogodio se ovih dana u Beogradu. Zahvaljujući doktoru Dejanu Pavloviću, koji je u poslednje vreme čest gost novopazarske Opšte bolnice, jednog od najvećih porodili šta u Srbiji, još jedna beba je bezbedno došla na svet, uprkos otežavajućim okolnostima.

Ovu neobičnu priču sa srećnim ishodom ispričali su u emisiji “Jutro” Prve TV dr Dejan Pavlović i suprug porodilje Bojan Ristić, koji je pod pratnjom policije, zbog prekoračenja brzine, dovezao suprugu u Ginekološko-akušersku kliniku “Narodni front”. Pet minuta nakon izlaska iz automobila, ženu je uspešno porodio urgentni ginekolog dr Dejan Pavlović.

“Sve se uspešno završilo, ali moram reći da su ovakve situacije i vrlo opasne. U konkretnom slučaju, Bojan je postupio ispravno, jer nije imao alternativu”, izjavio je dr Pavlović.

“Prošle godine, izlazeći sa dežurstva, porodio sam ženu u kolima ispred GAK-a. Takvi slučajevi nisu česti, ali dešavaju se tri do četiri puta godišnje”, dodao je dr Pavlović.

Podsetimo, šef Odseka urgentne ginekologije beogradske Ginekološko-akušerske klinike “Narodni front” mr sci dr Dejan Pavlović čest je gost Opšte bolnice u Novom Pazaru, gde je sa lokalnim lekarskim timom obavio veliki broj endoskopskih i laparoskopskih operacija, čije su prednosti višestruke.

“Postoperativni tok pacijenta je lakši i brži, doprinosi se i na uštedi Fonda za zdravstveno osiguranje, a najznačajnija prednost ostvarene saradnje, ogleda se u unapređenju zdravstvene zaštite građana”, naglašava dr Pavlović.

Ističe da je strateški sporazum o saradnji između novopazarske Opšte bolnice i GAK “Narodni front” postignut umnogome zahvaljujući direktoru bolnice u Novom Pazaru dr Mehu Mahmutoviću.

S.Lj.

 

Podeli