EkonomijaVesti

Srbija će moći da se snabdeva gasom iz Kaspijskog regiona

 Srbija će preko gasne interkonekcije sa Bugarskom imati vezu sa Južnim gasnim koridorom i mogućnost snabdevanje prirodnim gasom iz Kaspijskog regiona, Srednjeg istoka, kao i snabdevanje sa LNG terminala u Grčkoj, izjavio je danas u Bakuu pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Raša Kojčić. To je deo energetske politike koju sprovodi ministarstvo i koja će osigurati dugoročnu stabilnost u snabdevanju gasom, rekao je Kojčić, u razgovoru sa ministrom energetike Azerbejdžana Parvizom Šahbazovom.

Kojčić je, takođe, istakao da je Srbija otvorena za sve mogućnosti diverzifikacije izvora i pravaca snabdevanja prirodnim gasom.

“A, izgradnjom interkonekcije sa Bugarskom, što je deo politike regionalnog povezivanja koje sprovodi Ministarstvo rudarstva i energetike, dobićemo mogućnost da se povežemo na Južni gasni koridor”, naveo je Kojčić, saopštilo je ministarstvo.

Cilj Srbije je, kako je rekao, dugoročna stabilnost u snabdevanju gasom.

Kojčić i Šahbazov sastali su se tokom Osmog ministarskog sastanka Savetodavnog veća Južnog gasnog koridora, koji se održava u Bakuu i razgovarali o unapređenju odnosa u gasnom sektoru i saradnji u drugim oblastima energetike.

“Južni gasni koridor ima veliki značaj za diverzifikaciju snabdevanja gasom Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike radi na regionalnom gasnom povezivanju. U tom smislu, ključna je interkonekcija sa Bugarskom kroz izgradnju gasovoda Niš-Dimitrovgrad, koju je podržala EU”, naveo je Kojčić.

Time se otvara mogućnost povezivanja sa Južnim gasnim koridorom, čime dobijamo potpuno novu rutu snadbevanja gasom i drugi izvor snabdevanja, dodao je on.

Kada je reč o unapređenju odnosa sa Azerbejdžanom, osim u sektoru nafte i gasa, postoji veliki prostor za saradnju u oblasti energetske tranzicije, korišćenja OIE, razmene iskustava, kao i u unapređivanju poslovnih veza između privrednih subjekata u oblasti energetike”, rekao je Kojčić.

Azerbejdžanski ministar energetike zahvalio je potpredsednici vlade i resornoj ministarki Zorani Mihajlović na dosadašnjoj saradnji, obraćanju na ministarskom samitu i učešću ministarstva u radu savetodavnog veća.

“Sa Srbijom imamo odlične odnose u svim oblastima, političkim i ekonomskim. Kada govorimo o energetici, sporazum o saradnji koji ćemo potpisali prilika je da produbimo saradnju i razgovaramo o konkretnim koracima u narednom periodu. Količine gasa koji eksploatišemo i izvozimo, posebno imajući u obzir istražna polja, biće dovoljna i za snabdevanje Srbije i drugih balkanskih zemalja”, rekao je Šahbazov.

Istakao je da je Srbija za tu zemlju važan partner, s obzirom na geopolitički položaj i odnos Srbije prema EU, kao i činjenicu da je u Energetskoj zajednici.

I želimo da razgovaramo konkretnije na svim nivoima o budućoj saradnji, rekao je Šahbazov.

Kojčić je u Bakuu, tokom osmog ministarskog sastanka Savetodavnog veća Južnog gasnog koridora, razgovarao i sa delegacijom kompanije Masdar iz Abu Dabija, koju je predvodio Mohamed Džamal al Ramahi, izvršni direktor, o projektima koje ova kompanija realizuje u Srbiji, kao i unapređenju saradnje u oblasti zelene energije i investicija u OIE u Srbiji.

Izvor: RTV

Podeli