EkonomijaVesti

Poreski kalendar za februar : Prve obaveze dospevaju u ponedeljak

Poreska uprava objavila je poreski kalendar obaveza za februar ove godine.

Dostavljanje obave┼ítenja o zaklju─Źenim ugovorima po osnovu estradnih programa u prethodnom mesecu

Isplatioci prihoda po osnovu estradnih programa zabavne i narodne muzike i drugih zabavnih programa du┼żni su da dostave prijavu i obave┼ítenje do petog u mesecu za ugovore zaklju─Źene u prethodnom mesecu. Obave┼ítenja se podnose na obrascu OZU, uz koji se podnose i kopije svih zaklju─Źenih ugovora u prethodnom mesecu.

Dostavljanje izveštaja o izvršenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom za prethodni mesec i uplata sredstava

Svi poslodavci koji imaju obavezu zapo┼íljavanja osoba sa invaliditetom du┼żni su da dostave odgovaraju─çi izve┼ítaj nadle┼żnoj jedinici Poreske uprave prema svom sedi┼ítu na obrascu IOSI. Obrazac se dostavlja najkasnije do petog u mesecu za prethodni mesec, bez obzira na koji na─Źin je obaveza izvr┼íena u prethodnom mesecu. Poslodavci nemaju obavezu dostavljanja drugih dokaza uz sam obrazac izve┼ítaja.

10.02.2022.

Podno┼íenje poreske prijave i pla─çanje poreza na premije ne┼żivotnih osiguranja za prethodni mesec

Poreski obveznik poreza na premije ne┼żivotnog osiguranja je dru┼ítvo za osiguranje. Prijave se podnose na obrascu PP-PPNO, bez obzira da li postoji obaveza pla─çanja za taj mesec.

Podno┼íenje poreske prijave i pla─çanje PDV za prethodni mesec od strane poreskog du┼żnika iz ─Źlana 10. Zakona o PDV.

Poreski du┼żnik koji nije obveznik PDV du┼żan je da za promet dobara i usluga obra─Źuna i plati PDV i podnese poresku prijavu za poreski period, odnosno mesec u kojem je nastala poreska obaveza. Prijava se podnosi na obrascu PP PDV.

17.02.2022.

Pla─çanje akontacije poreza i doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za prethodni mesec

Preduzetnik koji vodi poslovne knjige mese─Źnu akontaciju poreza pla─ça u roku od 15 dana po isteku svakog meseca na osnovu podnete poreske prijave PPDG-1S.

Preduzetnik koji porez pla─ça na pau┼íalno utvr─Ĺen prihod akontaciju poreza pla─ça u roku od 15 dana po isteku svakog meseca na osnovu re┼íenja Poreske uprave.

Pla─çanje doprinosa za sve┼ítenike i verske slu┼żbenike, za doma─çe dr┼żavljane zaposlene u inostranstvu i za inostrane penzionere za prethodni mesec

Obveznici doprinosa ÔÇô sve┼ítenici i verski slu┼żbenici, doma─çi dr┼żavljani zaposleni u inostranstvu i inostrani penzioneri pla─çaju mese─Źnu akontaciju doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u roku od 15 dana po isteku meseca na osnovu re┼íenja Poreske uprave.

Pla─çanje doprinosa za samostalne umetnike za prvi kvartal 2022. godine

Obveznici doprinosa su samostalni umetnici koji pla─çaju tromese─Źnu akontaciju doprinosa za obavezno socijalno osiguranje na osnovu re┼íenja Poreske uprave.

Pla─çanje doprinosa za poljoprivrednike za prvi kvartal 2022. godine

Obveznici doprinosa su poljoprivrednici koji pla─çaju tromese─Źnu akontaciju doprinosa za obavezno socijalno osiguranje na osnovu re┼íenja Poreske uprave.

Podno┼íenje prijave za utvr─Ĺivanje kona─Źne obaveze doprinosa za prethodnu godinu i tromese─Źne akontacije doprinosa za 2022. godinu za samostalne umetnike

Prijava se podnosi na obrascu PPD-SU ÔÇô Prijava za utvr─Ĺivanje obaveza doprinosa za samostalne umetnike.

Podno┼íenje poreske prijave i pla─çanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za osniva─Źe, odnosno ─Źlanove privrednog dru┼ítva za prethodni mesec

Prijava se podnosi na obrascu PP OD-O – Poreska prijava o obra─Źunatim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje za osniva─Źe, odnosno ─Źlanove privrednog dru┼ítva.

Podnošenje poreske prijave i plaćanje PDV za prethodni mesec

Poreski obveznici koji su se evidentirali za PDV i kojima je poreski period kalendarski mesec du┼żni su da podnesu poresku prijavu PP PDV i plate obra─Źunati PDV u roku od 15 dana po isteku meseca.

Tako─Ĺe, obveznik PDV dostavlja nadle┼żnom poreskom organu, uz poresku prijavu PDV i obrazac PID PDV 1- prete┼żni izvoz dobara u inostranstvo za prethodni mesec, ako je u tom mesecu ispunio jedan od kriterijuma da postane obveznik PDV koji prete┼żno vr┼íi promet dobara u inostranstvo.

Pla─çanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za prethodni mesec

Obveznici poreza na dobit pravnih lica vrše plaćanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za prethodni mesec na osnovu podnete PP PDP prijave.

Pla─çanje obra─Źunate akcize za period od 16. do kraja prethodnog meseca

Obveznik akcize je du┼żan da obra─Źunatu akcizu uplati najkasnije 15. dana u mesecu za iznos akcize obra─Źunat za period od 16. do kraja prethodnog meseca.

Podno┼íenje poreske prijave za obra─Źun akcize za prethodni mesec

Obveznik akcize obavezan je da utvr─Ĺenu obavezu po osnovu akcize iska┼że u poreskoj prijavi koju podnosi Poreskoj upravi na propisanom obrascu PP OA najkasnije u roku od 15 dana po isteku kalendarskog meseca za taj mesec.

Podno┼íenje prijave o obra─Źunu akcize na elektri─Źnu energiju za krajnju potro┼ínju za prethodni mesec i pla─çanje akcize

Obveznik akcize obavezan je da utvr─Ĺenu obavezu po osnovu akcize na elektri─Źnu energiju iska┼że u poreskoj prijavi koju podnosi Poreskoj upravi po isteku kalendarskog meseca u kojem se vr┼íi o─Źitavanje, na propisanom obrascu PP OAEL i obra─Źunatu akcizu plati u periodu za podno┼íenje poreske prijave, odnosno najkasnije u roku od 15 dana po isteku kalendarskog meseca u kojem je izvr┼íeno o─Źitavanje potro┼ínje elektri─Źne energije.

28.02.2022.

Pla─çanje obra─Źunate akcize za period od 01. do 15. dana u mesecu

Obveznik akcize je du┼żan da obra─Źunatu akcizu uplati najkasnije poslednjeg dana u mesecu za iznos akcize obra─Źunat u periodu od 1. do 15. dana u mesecu.

Pla─çanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za neispla─çene zarade za januar 2022. godine

Poslodavac je du┼żan da doprinose obra─Źuna i uplati istovremeno sa isplatom zarade, razlike zarade ili ugovorene naknade za privremene i povremene poslove. Ukoliko ne isplati zaradu do poslednjeg dana u teku─çem mesecu za prethodni mesec, poslodavac je du┼żan da najkasnije do tog roka obra─Źuna i uplati doprinose za prethodni mesec na najni┼żu mese─Źnu osnovicu doprinosa. U suprotnom, nadle┼żna organizaciona jedinica Poreske uprave, po slu┼żbenoj du┼żnosti, a na osnovu raspolo┼żivih podataka, obra─Źunava doprinose u ime i za ra─Źun poslodavca.

 

Izvor: Blic

Foto: SHUTTERSTOCK / RAS SRBIJA

 

Podeli