EkonomijaVesti

Aerodrom Nikola Tesla po broju putnika bliži se predpandemijskoj 2019.

Beogradski aerodrom “Nikola Tesla”, kojim upravlja francuska kompanja Vinči, očekuje da će tokom ovogodišnje letnje sezone ponuditi sličan broj raspoloživih mesta u odnosu na predpandemijsku 2019, tokom koje je uslužio 6,2 miliona putnika, naveo je portal EX-YU Aviation.

Trenutno je, kako je prenela brokerska kuća Momentum, ukupni kapacitet mesta za predstojeću letnju sezonu za 10 odsto manji u odnosu na 2019. godinu, ali tu nije uključeno šest novih linija koje će Er Srbija uvesti od aprila, kao i dodatne destinacije koje će nacionalni avio-prevoznik tek objaviti. Dodaje se da tim obračunom nisu obuhvaćeni čarter letovi koji su prošle godine premašili predpandemijski period, a kada se to uračuna, očekuje se da će kapacitet aerodroma u letnjoj sezoni biti sličan 2019.

Prošle godine kompanija Vinči je planirala da će u 2022. dostići promet od pet miliona putnika, dok će predpandemijski nivo biti dostignut 2023. godine.

Na osnovu industrijskih trendova očekuje se da će broj prevezenih putnika 2024. godine narasti na 6,9 miliona, kao i na 7,3 miliona u 2025. i na 7,7 miliona putnika 2026.

Tokom prošle godine, aerodrom je uslužio 3,2 miliona putnika što je bolje od inicijalne prognoze upravljača koja je bila 2,9 miliona.

Autor:Beta

Izvor: N1

Podeli