COVID-19Svet

Evropa: U Austriji od ponoći prestao lokdaun za nevakcinisane; U Grčkoj nevakcinisanim medicinarima od 31. marta preti otkaz

BEČ – U Austriji je od ponoći prestao da važi lokdaun za nevakcinisane, tako da oni ponovo mogu da se kreću slobodno van kuće bez da strahuju od kazni.
Naime, lokdaun je nevakcinisanima, više nedelja, ograničio slobodu kretanja.
Nevakcinisani su mogli samo da idu u prodavnice namirnica i sredstava za higijenu, apoteku, poštu, banku, kod lekara, na posao ili u školu, te i u šetnju, ali samo sa osobama iz istog domaćinstva.

Međutim, ukidanje lokdauna nevakcinisanima ne vraća sve slobode.

Naime, u prodavnicama, koje ne prodaju namirnice ili sredstava za higijenu, važi “2G” pravilo, što znači da su one “otvorene” samo za vakcinisane i lica koja su preležala kovid19.

Isto pravilo važi i u ugostiteljstvu, hotelijerstvu, na kulturnim i sportskim manifestacijama, kao i na mnogim drugim mestima.

Ono što mogu nevakcinisani sada ponovo jeste da se kreću slobodno van kuće, kao i da posećuju prijatelje.

Inače austrijska vlada u subotu donela je odluku o daljem popuštanju epidemioloških mera, prema kojim se od 5. februara produžava rad ugostiteljskim objektima do 24 sata.

Sledeći korak predviđa ukidanje “2G” pravila i prelazak na “3G” i u ugostiteljstvu.

Sve ove mere, kako je ukazala vlada, su moguće zbog novog omikron soja, koji je promenio pravila igre, to jest više ljudi zaražava, ali ostaje stabilna situacija u bolnicama.

Pred obaveznu vakcinaciju u Austriji 17 odsto nije vakcinisano

Neposredno pred stupanje na snagu Zakona o obaveznoj vakcinaciji protiv koronavirusa u Austriji, oko 17 odsto stanovništva nije vakcinisano.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, 83 odsto punoletnih građana u Austriji dobilo je, u međuvremenu, barem jednu dozu vakcine, a 80 odsto je u potpunosti imunizovano.

Samo u protekle dve nedelje oko 85.000 građana primilo je prvu dozu vakcine.

Zakon o obaveznoj vakcinaciji, koji treba da stupi na snagu idućeg meseca, u četvrtak mora da prođe kroz pokrajinski dom parlamenta, a potom mora da ga potpiše i predsednik Austrije Aleksander van der Belen.

Međutim, radi se samo o formalnim koracima, te se ne očekuje odbijanje zakona, koji je doveo do podela u austrijskom društvu, koliko i sve dosadašnje epidemiološke mere.

Što se vakcinacije tiče “najgore” stoje pokrajine Koruška u Salcburg.

Tako je stopa potpune vakcinisanosti odraslih u Koruškoj ispod 78 odsto, a u Salcburgu nešto iznad 78 odsto.

U Forarlbergu potpuno je vakcinisano 79 odsto stanovništva, a u Beču i Tirolu 80 procenata.

Iznad austrijskog proseka su Štajerska gde je 81 odsto odraslih potpuno vakcinisano, u Donjoj Austriji 83 procenata, a u Burgelnandu 86 odsto.

Kada je reč o opštinama u Andlersdorfu u Donjoj Austriji vakcinisano je 97 odsto odraslog stanovništva, a najmanju stopu ima Jungholc u Tirolu sa svega 45 procenata.

Grčka: Nevakcinisanim medicinarima od 31. marta preti otkaz

Nevakcinisani zdravstveni radnici u Grčkoj koji do 31. marta ne prime vakcinu protiv korona virusa biće otpušteni, upozorio je danas grčki ministar zdravlja Tanos Plevris.

On je za Skai TV rekao da će se u Grčkoj od 7. februara potpuno vakcinisanima smatrati samo oni koji su primili buster dozu, prenosi Katimarini.

Grčki zdravstveni radnici su već organizovali nekoliko protesta protiv obavezne vakcinacije za njihovu struku.

U toj zemlji su od danas ublažene mere protiv širenja korona virusa, tako da je u restoranima i barovima dozvoljena živa muzika, a njihovo radno vreme je produženo.
Izvor: RTV.rs, foto:Izvor: EPA-EFE (Christian Bruna)

Podeli