DruštvoVesti

Zbog čega su prazni letovi od Kraljeva do Istanbula, iako su ekstra jeftini

Avionska linija iz Kraljeva za Beč je ukinuta od Nove godine, a iz Aerodroma Morava kažu da ona nije ni imala priliku da zaživi zbog korone. Umesto nje uvedena je linija do Istanbula. Međutim, nijedna agencija ne nudi aranžmane za ove destinacije pa je interesovanje putnika i dalje malo.

Turističke agencije vode veliki broj turista u Tursku, ali uglavnom u letovališta i oni nisu zainteresovani za korišćenje avionske linije za Istanbul.

„Očekujem ponudu za boravak tri do četiri dana, a koje će koristiti turisti koje žele da vide samo Istanbul, ali i trgovci koji svoje radnje snabdevaju robom iz ovog grada. Karta jeste jeftinija autobusom, ali mnogo više tereta mogu da prenesu avionom. Prošle nedelje sam se vratio iz Ankare, promotivnim letom, ali nažalost u avionu je bilo nas 15 putnika sa svim osobljem“, objašnjava Slobodan Čvorović, turistički radnik.

Međutim, iz Aerodroma Morava su optimistični i pored toga što malo putnika leti do Istanbula. Kažu da očekuju dok će se u letnjoj sezoni putovati i do Tivta i Soluna. Kao i da će Er Srbija uložiti u marketing da se leti iz Kraljeva, što do sada nisu činili. Ali, da li računica može pokazati da su realne takve prognoze.

Putnicima iz Zapadne Srbije koji idu u Tivat ili okolinu, i dalje će biti lakše da sednu u automobile i da posle nekoliko sati stignu. Ako se gleda sa finansijske strane, avionska karta pojedinačno jeste jeftina, ali ako ide porodica onda to nije mala stavka.

“Mislim da ni letovi za Solun neće zaživeti i da agencije neće voditi putnike jer njih neko treba da sačeka na aerodromu, da ih odvede u hotel, a putnici koji idu u taj deo Grčke, uglavnom su nisko platežni putnici. Oni će nastaviti da putuju autobusom, putuju osam sati i ujutru su u hotelu”, kaže Čvorović.

Država namerava da tokom ove godine proširi aerodrom i osposobi ga za sletanje mnogo većih aviona, ali i izgradi kargo centar za potrebe privrede. Sa tim, kako kažu, očekuje se i dolazak niskobudžetnih kompanija koje bi trebalo da ponude letove za atraktivnije destinacije, pre svega u Evropi.

preuzeto: novas

Podeli