DruštvoVesti

Promovisani rezulatati projekta “Budimo pripremljeni”

Ministarstvo unutrašnjih poslova – Sektor za vanredne situacije, u prethodne dve godine, realizuje IPA prekogranični projekat u saradnji sa Fondacijom za razvoj severa Crne Gore – FORS Montenegro i Direktoratom za vanredne situacije MUP-a Crne Gore i nadležnim opštinskim službama za zaštitu i spasavanje Crne Gore.

“Projekat „Budimo pripremljeni“, sprovodi se uz podršku Evropske unije kroz Program prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore, i ima za cilj jačanje kapaciteta nadležnih službi za vanredne situacije Srbije i Crne Gore za odbranu od požara i poplava, kao značajnih rizika u prekograničnom području, kao i informisanje stanovništva o smanjenju rizika od katastrofa”, naveo je načelnik Odeljenja za vanredne situacije Novi Pazar Darko Belić.

Кako načelnik Belić ističe, organizovane su trenizi, obuke i seminari, kroz koje su vatrogasci-spasioci unapredili veštine u oblasti gašenja požara na otvorenom i spasavanja i rada na vodi.

“Tako je na Кopaoniku, organizovan trening i terenska vežba na temu „Zaštita i spasavanje u slučaju požara“, dok su u Nikšiću, organizovani trening i terenska vežba na temu „Spasavanje u slučaju poplava i na brzim vodama“. Takođe, naši vatrogasci su kroz seminar „Najbolja EU praksa u oblasti zaštite od požara“ na Кopaoniku, imali prilike da razmene iskustva sa ekspertima Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije iz Hrvatske, u okviru iste teme, održan je i jedan onlajn seminar. Predstavnici Sektora za vanredne situacije uzeli su učešće i na konferenciji „Smanjenje rizika od katastrofa i značaj prekogranične i regionalne saradnje“ koja je održana u Кolašinu, u organizaciji projektnog partnera iz Crne Gore. Organizovano je i pet radionica za vatrogasce-spasioce sa teritorije Novog Pazara, Tutina, Sjenice i Raške na temu zaštite od požara i poplava”, istakao je načelnik Belić.

Prema njegovim rečima, putem ovih aktivnisti vatrogasci su unapredili znanja i veštine, i podigli nivo pripremljenosti za reagovanje u vanrednim situacijama, susreli se sa primerima dobre prakse iz drugih zemalja. Takođe, znatna je unapređena i saradnja sa kolegama iz pograničnog područja u Crnoj Gori za reagovanje u vanrednim situacijama.

On posebno naglašava i vredne donacije, tako je, u okviru projekta, područnim jedinicama u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i Raškoj donirano pet novih terenskih vozila, termovizijske kamere i prenosivi rezervoari za vodu, što će znatno olakšati rad i podići nivo efikasnosti.

Velika pažnja bila je usmerena na jačanje svesti mladih o vanrednim situacijama i važnosti pitanja smanjenja rizika od katastrofa. Organizovana su predavanja za učenike osnovnih i srednjih škola i posete učenika organizacionim jedinicama Sektora za vanredne situacije, kao i kviz o smanjenju rizika od katastrofa za učenike srednjih škola iz Srbije i Crne Gore, a najuspešnijima su dobili i nagrade.

Takođe, održane su radionice u javnim ustanovama, koje se bile otvorene za sve zainteresovane građane, na kojima su imali prilike da nauče kako da se zaštite, kao i kako da reaguju u slučaju požara.

” Sve ove aktivnosti značajno su doprinele unapređenju rada, a kao što ime projekta kaže, sada smo još spremniji da se suočimo sa svakim izazovom i budemo tu za naše sugrađane, o kakvoj god da je vanrednoj situaciji reč”, zaključuje načelnik.

Podeli