Korak bliže autoputu Beograd-Sarajevo: Sada imamo i most preko Save, još je dosta posla, a evo i kakvi su rokovi

Ovih dana završen je jedan od zahtevnijih radova na deonici autoputa Sremska Rača- Kuzmin. Postavljen je most preko Save. Konkstrukcija teška 5.500 tona u delovima je u Srbiju stigla iz Turske, sklopljena je na savskoj obali i nakon 6 meseci postavljena na stubove. Tako smo se primakli korak bliže izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo.

Vrednost komercijalnog ugovora izgradnje ovog autoputa, koji je potpisan pre nešto više od 3 godine (19. decembra 2018.), je 250 miliona evra i obuhvata pripremu planske, projektne i tehničke dokumentacije i izvođenje radova na deonici Sremska Rača-Kuzmin (ukupno 225 miliona evra) i pripremu projektne i tehničke dokumentacije za deonicu Požega-Kotroman (25 miliona evra). Projekat se finansira iz zajma turske Eksim banke i budžeta Republike Srbije.

Investitor su JP „Putevi Srbijeˮ, a izvođač radova je Tasyapi Insaat Taahhut Sanayi Ve Ticaret A.S. ogranak Beograd. Komercijalnim ugovorom predviđeno je da kompanija Tašjapi izradi kompletnu plansku i tehničku dokumentaciju i to Planove detaljne regulacije, Studiju opravdanosti sa idejnim projektom, Projekat za građevinsku dozvolu i Projekat za izvođenje, te izvođenje radova na izgradnji.

Kako su za “Blic Biznis” rekli iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u toku su radovi na dve glavne deonice:

– izvođenje radova na mostu preko Save, gde je izvođač obećao završetak radova na mostu do kraja 2022;

– izvođenje radova na trasi autoputa Sremska Rača-Kuzmin, gde je izvođač obećao završetak radova na trasi do kraja 2023;

Sremska Rača – Kuzmin

Ova deonica, ukupne dužine 18 kilometara sa sve mostom preko Save, je projektovana za maksimalnu dozvoljenu brzinu od 130 kilometara na sat i imaće po dve trake, kao i jednu zaustavnu, u oba smera.

Kako kažu iz ministarstva predviđeno je da buduća saobraćajnica prolazi kroz naselje Kuzmin sve do postojećeg graničnog prelaza kod Sremske Rače, gde je u toku izgradnja mosta preko Save, dužine 1.327 metara.

Pored mosta preko Save, gradiće se i most preko reke Bosut, ali i petlje Bosut i Kuzmin. Petlja Kuzmin će spajati autoput Beograd-Šid i autoput Kuzmin-Sremska Rača.

Doneta su sva rešenja o eksproprijaciji na celoj deonici autoputa Sremska Rača-Kuzmin, a 9. juna 2021. godine izdata je građevinska dozvola za ovu trasu puta.

Požega – Kotroman

Kako za “Blic Biznis” kažu iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, studija opravdanosti sa idejnim projektom deonice Požega- Kotorman. Saradnja na izradi plansko-tehničke dokumentacije se realizuje sa turskom kompanijom Tasyapi.

– Komercijalnim ugovoru predviđeno je da turska kompanija Tasyapi izradi Studiju izvodljivosti sa Idejnim projektom za Požega – Kotroman. Projektant za izradu dokumentacije je Saobraćajni institut CIP, a vrednost projekta iznosi 25 miliona evra. Rokovi za projektovanje se računaju od dana stupanja Komercijalnog ugovora na snagu, kažu iz ministarstva.

Rok za izradu dokumentacije Požega-Kotroman je 42 meseca, dakle trebao bi da bude gotov 26. juna 2023. godine.

 

Izvor: Blic

Foto: RAS SRBIJA

 

Podeli
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com