RegionVesti

Izraelski historičar Greif najavio ispravku kontroverznog izvještaja o Srebrenici

Izraelski profesor historije Gideon Greif, koji je optužen za negiranje genocida, izjavio je da će revidirati kontroverzni izvještaj bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske o genocidu u Srebrenici, a čiji je jedan od autora.

Nekoliko sedmica nakon što je Njemačka odlučila povući odluku da odlikuje Gideona Greifa jednim od najviših priznanja ove države, historičar je za izraelski list ”Haaretz” kazao kako planira revidirati svoj izvještaj koji je uradio po narudžbi vlasti bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, a u kojem se negira genocid u Srebrenici.

Bivši načelnik Općine Srebrenica u Bosni i Hercegovini Ćamil Duraković mišljenja je kako Greif nema potrebe ispravljati izvještaj, ističući kako pisanje manjeg broja žrtvava “nije slučajna greška.”

“Nema potrebe da ispravljaš izvještaj. Znamo mi broj žrtava, znamo i ko te platio, znamo i za koga i zašto si to radio. Napisati da je broj žrtava manji za 5.000, nije slučajna greška”, napisao je Duraković na Facebooku.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari Emir Suljagić kratko je komentarisao članak, ističući da je ovo “sad i zvanično sramotno.”

Međunarodni sudovi ustanovili i presudili su kako su snage Vojske Republike Srpske počinile genocid u Srebrenici, gdje je sistematski i planski ubijeno više od 8.000 bošnjačkih dječaka i muškaraca, dok je komisija RS-a na čelu sa Greifom to negirala.

Vlada Republike Srpske ga je 2019. pozvala da bude na čelu komisije koja će napraviti izvještaj o ubistvu 8.000 Bošnjaka iz jula 1995. godine. Izvještaj, objavljen u ljeto 2021. godine je naišao na kritike bh. javnosti, i to prije svega zbog konstatacije da nije riječ o genocidu i tvrdnje da je “značajan broj posmrtnih ostataka ekshumiranih iz masovnih grobnica pripadao ljudima koji su ubijeni izvan masovnog oružanog napada”.

“Objašnjenje izvještaja ćemo objaviti u nekoliko sljedećih sedmica”, rekao je Greif za izraelski list ”Haaretz”, dodajući da će u njemu biti sadržani odgovori i onima koji su ga optužili za reviziju historije.

U prošlogodišnjem televizijskom intervjuu, Greif je rekao da “broj žrtava nije veći od 3.714”, uz tvrdnju koju on sada naziva greškom. U izvještaju su citirane procjene da je broj umrlih 3.900.

“Nismo izostavili niti jednu žrtvu, niti jednu. To je bila moja lična greška koju ćemo ispraviti i objavićemo ono što je istinito. Mislim da će se tada kontroverze oko komisije značajno smanjiti”, istakao je.

Sada je saglasan da je u Srebrenici ubijeno 8.000 ljudi te ističe kako “mi to ne iskrivljujemo i mi to prihvatamo.”

“Ovo je broj koji se spominje od početka pa nadalje, nije bilo drugačije: oko 8.000. I mi to ne iskrivljujemo, mi to prihvatamo. Naravno, mi osuđujemo zločine, a to ćemo učiniti još snažnije u našem pojašnjenju”, rekao je Greif.

 

Izvor: AA

Foto: AA/Arhiv

 

Podeli