Uredba Vlade Srbije: Ku─çna izolacija sedam dana

Vlada Srbije usvojila je izmenu Uredbe o merama za spre─Źavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 po kojoj su zara┼żeni korona virusom koji se le─Źe kod ku─çe obavezni da budu u izolaciji sedam dana, a posle pregleda u kovid ambulanti izolacija se bez testiranja prekida.

Izmenom Uredbe, koja je objavljena u Slu┼żbenom glasniku i stupila na snagu, precizira se da se ova odredba odnosi na osobe kod kojih je testiranjem utvr─Ĺeno prisustvo virusa, a kod kojih nije utvr─Ĺeno prisustvo nijednog simptoma ili znaka bolesti, odnosno kod kojih te┼żina bolesti ne zahteva le─Źenje u bolni─Źkim uslovima.

Po ovoj uredbi, ukoliko osoba ima primarnu ili sekundarnu imunodeficijenciju upu─çuje se u ku─çnu izolaciju u trajanju od 14 dana, a stanje imunodeficijencije utvr─Ĺuje lekar primarne zdravstvene za┼ítitite.

Uredba predvi─Ĺa i da se zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne za┼ítite testiraju PCR testom nakon ku─çne izolacije u trajanju od sedam dana i vra─çaju se na posao ukoliko je PCR test koji je uzorkovan sedmog dana ku─çne izolacije negativan.

U slu─Źaju pozitivnog rezultata PCR testa, ostaju u izolaciji do desetog dana kada se izolacija prekida bez testiranja, navodi se u uredbi.

Vlada Srbije ju─Źe je usvojila i Zaklju─Źak o visini naknade za RT-PCR i antigensko testiranje na prisustvo virusa SARS-CoV-2 na li─Źni zahtev koje obavljaju zdravstvene ustanove u javnoj svojini.

Ovim Zaklju─Źkom cena PCR testa smanjena je sa 9.000 na 6.000 dinara, a cena antigenskog sa 3.500 na 1.800 dinara.

Nedavno je Krizni ┼ítab predlo┼żio da trajanje karantina za zara┼żene smanji sa 10 na sedam dana, zbog lak┼íeg oblika oboljenja, a kako bi se gra─Ĺani ┼íto pre vratili na posao.

Tako─Ĺe, odlu─Źeno je da se vreme izme─Ĺu druge i tre─çe doze vakcine smanji na tri meseca.

 

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug/ S. Radovanovi─ç, arhiva

Podeli