PolitikaVesti

Vučić i Erdogan u Ankari: Saradnja Srbije i Turske odlična, važno očuvanje mira i stabilnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Republike Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, tokom jednodnevne posete Turskoj, povodom održavnaja treće sednice Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske.

Predsednik Srbije Aleksadnar Vučić preneo je da je sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom razgovarao o situaciji u Bosni i Hercegovini i kompletnoj situaciji u regionu, kao i značaju infrastrukturnog povezivanja između Srbije i BiH. Na pitanje da li je bilo reči o napetoj situaciji u BiH i o incidentu u Priboju, Vučić je rekao da su razgovarali o svemu.

Predsednik Turske istakao je da su odnosi dve zemlje na “savršenom, odličnom nivou”. Naglašava da je prošla godina bila izuzetna za odnose Srbije i Turske, podsećajući da je Turska 1. septembra otvorila generalni konzulat u Novom Pazaru. Nada se da će ove godine biti otvoren i konzulat u Nišu. Prema njegovim rečima, na sastanku je snažno i odlučno potvrđen značaj koji se pridaje miru i stabilnosti na Balkanu.
“Razgovarali smo o krizi u BiH, podrška Srbije teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH je važna za mir i stabilnost cele naše regije. Očigledno je da je potrebno zajednički delovati sa međunarodnom zejadnicom da se prevaziđe kriza u BiH. Imperativ je da se sve strane suzdrže od koraka koji bi doprineli ugrožavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i da se ponašaju odgovorno. Turska će preduzeti sve da se smanje napetosti na Balkanu”, dodao je Erdogan.

Ministarka kulture Srbije Maja Gojković potpisala je danas u Ankari sa ministrom kulture Turske Mehmet Nurij Ersojem okvirni sporazum o saradnji Zavoda za zaštitu spomenika kulture Srbije i Generalne direkcije za kulturno nasleđe Turske.

Agencije

A.N.

Podeli