Omikron najviše napada decu

Prema evidenciji De─Źijeg dispanzera, broj zara┼żene dece korona virusom pove─çao se u poslednjih desetak dana. U kovid ambulanti obavezno se testira svako dete koje do─Ĺe na pregled sa simptomima sli─Źnim koronavirusu. Na─Źelnica ove zdravstvene ustanove dr Vesna Tomovi─ç Despotovi─ç isti─Źe da je broj pozitive dece ve─ç pre┼íao u dvocifrenu brojku.

Udru┼żenje pedijatara Srbije upozorilo je da je, usled ┼íirenja omikron soja koronavirusa, izvestan veliki porast broja zara┼żene i hospitalizovane dece, a da su posebno osetljiva deca do ─Źetvrte godine. Broj zara┼żene dece pove─çava se i u Novom Pazaru pa na─Źelnica De─Źijeg dispanzera dr Vesna Tomovi─ç Despotovi─ç isti─Źe da je brojka pre┼íla u dvocifrenu. “Mi od septembra vodimo evidenciju prema kojoj smo pratili broj obolele dece, pa je do 11.januara ta brojka bila u padu, broj pozitivne dece bio je na dnevnom nivou jednocifren, dok se ve─ç od 11.janura ta brojka po─Źela pove─çavati i veoma brzo pre┼íla u dvocifrenu”, kazala je na─Źelnica De─Źijeg dispanzera dr Vesna Tomovi─ç Despotovi─ç. Ju─Źe je od 135 testova 16 bilo pozitivno a imalo je dana kada je bilo i vi┼íe od 20 mali┼íana zara┼żeno.

“Ove brojke nisu realne i nisu ta─Źne, jer veliki broj roditelja ne─çe uop┼íte da dovedu decu na testiranje ve─ç le─Źenje uzimaju u svoje ruke i ku─çnim uslovima, ima roditelja koji decu vode u privatne ambulante i mi nemamo evidenciju a ima i onih koji kupuju testove u apotekama i sami testiraju decu”, isti─Źe dr Tomovi─ç Despotovi─ç. Apelovala je na sve roditelje da to ne ─Źine i da nikako na svoju ruku bolesnoj deci ne uklju─Źuju antibiotike jer u ovom slu─Źaju oni samo mogu da ┼ítete i ne donose dobro de─Źijem organizmu.

Doktorka je objasnila da ovaj podtip koronavirusa, omikron, napada gornje respiratorne organe, pa se najpre javi bol u grlu, ka┼íalj koji je dosta jak, curenje iz nosa i povi┼íena telesna temperatura. Objasnila je da se ovaj virus mnogo brzo ┼íiri i prenosi ali da na svu sre─çu, kod obolele dece ne stvara te┼íku klini─Źku sliku.

Dr Vesna Tomovi─ç Despotovi─ç moli roditelje da obavezno decu dovedu na pregled ─Źim primete da imaju simptome sli─Źne koronavirusu jer tako ─çe dete na vreme dobiti adekvatnu terapiju, lak┼íe i br┼że ─çe se izle─Źiti, ne─çe do─çi do komplikacija a tako ─çe se za┼ítititi i uku─çani od prenosa virusa.

B.V.

Podeli