DruštvoVesti

Omikron najviše napada decu

Prema evidenciji Dečijeg dispanzera, broj zaražene dece korona virusom povećao se u poslednjih desetak dana. U kovid ambulanti obavezno se testira svako dete koje dođe na pregled sa simptomima sličnim koronavirusu. Načelnica ove zdravstvene ustanove dr Vesna Tomović Despotović ističe da je broj pozitive dece već prešao u dvocifrenu brojku.

Udruženje pedijatara Srbije upozorilo je da je, usled širenja omikron soja koronavirusa, izvestan veliki porast broja zaražene i hospitalizovane dece, a da su posebno osetljiva deca do četvrte godine. Broj zaražene dece povećava se i u Novom Pazaru pa načelnica Dečijeg dispanzera dr Vesna Tomović Despotović ističe da je brojka prešla u dvocifrenu. “Mi od septembra vodimo evidenciju prema kojoj smo pratili broj obolele dece, pa je do 11.januara ta brojka bila u padu, broj pozitivne dece bio je na dnevnom nivou jednocifren, dok se već od 11.janura ta brojka počela povećavati i veoma brzo prešla u dvocifrenu”, kazala je načelnica Dečijeg dispanzera dr Vesna Tomović Despotović. Juče je od 135 testova 16 bilo pozitivno a imalo je dana kada je bilo i više od 20 mališana zaraženo.

“Ove brojke nisu realne i nisu tačne, jer veliki broj roditelja neće uopšte da dovedu decu na testiranje već lečenje uzimaju u svoje ruke i kućnim uslovima, ima roditelja koji decu vode u privatne ambulante i mi nemamo evidenciju a ima i onih koji kupuju testove u apotekama i sami testiraju decu”, ističe dr Tomović Despotović. Apelovala je na sve roditelje da to ne čine i da nikako na svoju ruku bolesnoj deci ne uključuju antibiotike jer u ovom slučaju oni samo mogu da štete i ne donose dobro dečijem organizmu.

Doktorka je objasnila da ovaj podtip koronavirusa, omikron, napada gornje respiratorne organe, pa se najpre javi bol u grlu, kašalj koji je dosta jak, curenje iz nosa i povišena telesna temperatura. Objasnila je da se ovaj virus mnogo brzo širi i prenosi ali da na svu sreću, kod obolele dece ne stvara tešku kliničku sliku.

Dr Vesna Tomović Despotović moli roditelje da obavezno decu dovedu na pregled čim primete da imaju simptome slične koronavirusu jer tako će dete na vreme dobiti adekvatnu terapiju, lakše i brže će se izlečiti, neće doći do komplikacija a tako će se zaštititi i ukućani od prenosa virusa.

B.V.

Podeli