Poskupela uplata staža, evo koliko para je sada najjeftiniji! PIO fond: Od januara na snazi ove nove osnovice za osiguranje

Republički fond za penzijsko i invaligdko osiguranje objavio je danas da od uplate za januar ove godine važe nove osnovice osiguranja, koje su za 8,72 odsto više nego prethodne godine, a građani mogu da se opredele za jednu od 13 osnovica osiguranja, nezavisno od stručne spreme koju imaju.

Po Zakonu o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, najniža osnovica osiguranja iznosi 35 odsto prosečne republičke zarade za prethodnih 12 meseci, što je 30.880 dinar, a najviša pet prosečnih plata, odnosno 441.140 dinara, navedeno je u saopštenju.

Doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje je 25 odsto, što, kako je objašnjeno, znači da će se mesečni izdatak za samostalnu uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje kretati u rasponu od 7.720 do 110.285 dinara.

Iznosi osnovica osiguranja i doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje važe za celu 2022. godinu i dostupni su građnima na sajtu Fonda i na oglasnim tablama u filijalama.

Iz Fonda PIO podsećaju gradjane koji se opredele za samostalnu uplatu doprinosa po osnovu člana 15 Zakona o PIO da je rok dospelosti 15. u mesecu za prethodni mesec.

Jednom izabrana osnovica može se promeniti, pod uslovom da se podnese novi zahtev. Takođe, građani koji ne žele više da uplaćuju samostalno doprinose u obavezi su da podnesu zahtev za prestanak uplate.

Podseća se da pravo na samostalnu uplatu doprinosa imaju sva lica koja su van osiguranja (nezaposleni, studenti, domaćice, djaci…) pod uslovom da su starija od 15 godina, da imaju prebivalište u Srbiji, da nisu korisnici penzije ostvarene u Srbiji ili u državi sa kojom je zaključen medjunarodni ugovor o socijalnom osiguranju i da nije nastupio neki od slučajeva po osnovu kojih se ostvaruje pravo (npr. navršenje godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju, invalidnost).

 

Izvor: Kurir.rs/Beta

 

Podeli