Zagrijanost okeana u 2021. godini dosegla rekordni nivo

Novo istraživanje u vezi s klimatskim promjenama pokazuje kako je zagrijanost okeana u 2021. godini dosegla rekordan nivo.

Naučnici i predstavnici nekoliko univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Velikoj Britaniji i Kini proveli su istraživanje čiji su rezultati objavljeni u listu ā€Advances in Atmospheric Sciencesā€. Utvrđeno je kako je zagrijanost okeana usljed stakleničkih plinova u 2021. godini bila na rekordnom nivou.

Objavljeni izvjeŔtaj pokazuje kako je zagrijanost okeana fiksno rasla od 1985. godine, a od 1990-ih dolazi do ubrzanog rasta temperature. U posljednjih Ŕest godina svake godine biva oboren rekord.

Glavni autor i profesor Instituta za atmosfersku fiziku pri Akademiji nauka Kine Lijing Cheng kazao je kako je nužno ukazati na utjecaj globalnog zagrijavanja i posljedice koje ostavlja na zagrijavanje okeana.

ā€Zagrijavanje okeana nastavlja obarati rekordeā€œ, upozorio je Cheng.

Kevin Trenberth, naučnik Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja Colorado, SAD, kazao je kako je povećanje toplote okeana primarni pokazatelj klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim faktorom.

 

Izvor i foto: AA

 

Podeli