Vakcina Turkovac za oko 50 posto efikasnija u spre─Źavanju zaraze u odnosu na CoronaVac

Prema prvim rezultatima tre─çe faze usporedne studije Univerziteta Hacettepe u Ankari, turska vakcina Turkovac ima 49,29 posto ve─çu efikasnost u sprj─Źavanju zaraze koronavirusom u odnosu na vakcinu CoronaVac.

Objavljeni su privremeni rezultati klini─Źkog ispitivanja tre─çe faze, u kojem se u univerzitetskom kampusu Sihhiye u Ankari ocjenjivala u─Źinkovitost i sigurnost dvije doze vakcine CoronaVac u odnosu na dvije doze vakcine Turkovac kod zdravih dobrovoljaca.

─îlan Nau─Źnog odbora Ministarstva zdravstva Turske za koronavirus i koordinator tre─çe faze ispitivanja Turkovaca prof. dr. Serhat Unal poru─Źio je da je Turkovac u okviru studije ocjenjivan u odnosu na vakcinu CoronaVac, koju proizvodi kompanija Sinovac, te da privremeni rezultati pokrivaju analize do 27. decembra 2021. godine.

Istakao je da je prvi volonter anga┼żovan 22. juna u okviru tre─çe faze studija Turkovac-CoronaVac. Naglasio je da se svi dobiveni podaci redovno dostavljaju Ministarstvu zdravstva.

─îlan uprave Instituta za vakcine Univerziteta Hacettepe i odgovorni istra┼żiva─Ź tre─çe faze Turkovaca prof. dr. Mine Durusu Tanriover navela je da je u okviru studije u─Źinkovitost vakcine protiv COVID-19 procijenjena i potvr─Ĺena PCR testom.

Navode─çi da su u studiju uklju─Źeni zdravi dobrovoljci u dobi od 18 do 55 godina, koji nisu imali COVID-19 i koji prije nisu bili vakcinisani, Tanriover je navela da je analiza u─Źinkovitosti ra─Ĺena na ukupno 1.182 volontera.

Otkrila je da su 73 posto volontera bili mu┼íkarci, a 27 posto ┼żene.

“─îetrdesettri posto volontera bilo je u dobi izme─Ĺu 40-55, 38 posto je bilo izme─Ĺu 30-39 i 19 posto je bilo izme─Ĺu 18 godina i 29 godina”, kazala je Tanriover.

– Procenat oboljelih od COVID-19 kod Turkovaca 4,55 posto –

Podijelila je podatke o studiji u kontekstu prevencije simptomatske bolesti.

“Analize za prevenciju simptomatske bolesti provedene su na 1.008 dobrovoljaca. Kod ovih osoba otkrili smo ukupno 68 slu─Źajeva COVID-19. Od toga je 45 bilo u skupini vakcine CoronaVac, a 23 u skupini vakcine Turkovac. Drugim rije─Źima, dok je kod CoronaVaca stopa oboljelih od COVID-19 iznosila 8,96 posto, kod Turkovaca je bila 4,55 posto”, pojasnila je Tanriover.

Naglasila je da je Turkovac barem jednako siguran i u─Źinkovit kao i vakcina CoronaVac, ta kako ima manju stopu zaraze koronavirosom za 49,29 posto u odnosu na CoronaVac.

Istakla je da su obje vakcine vrlo u─Źinkovite u prevenciji te┼íkih bolesti. Nuspojave u uznapredovalom stadiju bolesti uo─Źene su kod jednog od onih koji su primali CoronaVac, ali ne i kod onih koji su primili Turkovac. Naj─Źe┼í─ça blaga nuspojava kod Turkovaca je bol na mjestu injekcije.

 

Izvor: AA

Foto: Evrim Ayd─▒n – AA

 

Podeli