SvetVesti

Zbog  97 slučajeva ponovo testiraju svih 14 miliona stanovnika: Vlasti kineskog grada Tjenđina naredile drugu rundu testova

Vlasti Tjenđina, grada na severu Kine, naredile su danas drugu rundu testiranja na kovid-19 svih 14 miliona stanovnika posle otkrića 97 slučajeva omikron soja pre tri dana.

Stanovnicima je zabranjeno da izlaze dok se ne dobiju rezultati svih testova na nukleinske kiseline, javila je kineska novinska agencija Sinhua.

Do sada je urađeno oko 12 miliona testova, pri čemu je vraćeno 7,8 miliona uzoraka. Infekcije su prvi put prijavljene u subotu u gradu koji je udaljen samo sat vremena od Pekinga – koji će od 4. februara biti domaćin Zimskih olimpijskih igara.

Gradska kancelarija za prevenciju i kontrolu kovida-19 saopštila je da je svi koji su bili pozitivni u početnoj rundi testiranja imaju omikron soj. Kina je do sada prijavila samo nekoliko slučajeva tog soja korona virusa.

Izvor izbijanja zaraze još nije otkriven i osobe koje eventualno šire omikron soj korona virusa to čine i nesvesno, jer izostaju njegovi simptomi.

Milioni ljudi su pod izolacijom u drugim gradovima u skladu sa striktnom “politikom nultog slučaja” koja je omogućila Kini da u velikoj meri obuzda velike epidemije, uprkos ekonomskim posledicama.

Kina je ukupno prijavila 166 novih slučajeva infekcije kovidom-19 u poslednja 24 sata, od kojih je 33 u Tjenđinu i 118 u provinciji Henan, ali samo osam u gradu Sijan, gde su vlasti uvele strogo zaključavanje 23. decembra.

Kurir.rs/Beta

Foto: GENO HOU / Newscom / Profimedia

Podeli