RegionSvetVesti

EU oštro osudio negativnu, djelilačku i zapaljivu politiku čelnika bh. entiteta RS

Evropska unija (EU) oštro je osudila negativnu, djelilačku i zapaljivu retoriku koju su čelnici bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) koristili tokom proslave 9. januara. Takva retorika i postupci dodatno su pojačali napetosti među zajednicama u cijeloj zemlji i dodatno eskaliraju aktuelnu političku krizu, izjavio je Peter Stano, glavni glasnogovornik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku EU-a .

Naveo je kako navedeni postupci ugrožavaju stabilnost i prosperitet zemlje, te su u potpunoj suprotnosti s njenom EU perspektivom, koja se može temeljiti samo na jedinstvenoj, ujedinjenoj i suverenoj Bosni i Hercegovini. Stano je dodao kako proslava u RS-u također nije bila u skladu s Ustavom BiH, kako je presudio Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

“EU je više puta pozivao vodstvo RS-a da se odvoji od takvih postupaka i retorike, te da sporove rješava dijalogom i pravnim sredstvima u državnim institucijama. Rukovodstvo RS-a trebalo bi doprinijeti okončanju zabrinjavajućeg trenda mržnje i netolerancije. To mora uključivati ​​zaustavljanje veličanja ratnih zločinaca i negiranja ili veličanja njihovih zločina”, kazao je Stano, izrazivši žaljenje zbog podrške “drugih partnera” takvim demonstracijama, koje ugrožavaju regionalnu stabilnost i utječu na dobrosusjedske odnose.

“Nastavak blokade institucija BiH, potpuni izostanak konstruktivnog dijaloga i korištenje zapaljive retorike u javnosti samo dovode do nestabilnosti i kašnjenja u postizanju reformi koje su važne za državu i bolji život njenih građana. Stoga pozivamo sve čelnike, uključujući i vodstvo Republike Srpske, da okončaju neprihvatljive korake podjela i u potpunosti se vrate radu državnih institucija”, kazao je Stano.

On je naveo kako je EU predan dijalogu koji bi doprinio uklanjanju prepreka stvarnom napretku na evropskom putu BiH za dobrobit svih građana i zemlje.

“Ako se situacija dodatno pogorša, EU raspolaže širokim paketom alata, uključujući postojeći okvir sankcija EU-a i reviziju ukupne pomoći EU-a”, rekao je glasnogovornik EU-a Peter Stano.

 

Izvor: AA

Foto: Dursun Aydemir – Anadolu Agency

 

Podeli