SvetVesti

Borelj: Evropska unija poziva na hitan prekid vatre u Ukrajini

Evropska unija poziva na hitan prekid vatre u Ukrajini, izjavio je danas visoki diplomata EU Žozep Borelj.

Ovaj rat treba da se zaustavi sada. Pozivam na hitan prekid vatre. Pozivam na hitno uspostavljanje humanitarnih koridora”, napisao je Borelj na Tviteru.

On je dodao da evropski blok stoji uz Moldaviju, koja je primila više od 20.000 dece izbeglica koja su pobegla od rata.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozdravio je usvajanje rezolucije Generalne skupštine UN o ruskoj agresiji na Ukrajinu, navodeći da je rezolucijom svet oštro osudio nezakonite napade na jednu suverenu državu.

“Odluka je jasna. Svet je oštro osudio nezakonite i ničim izazvane napade na jednu suverenu državu”, naveo je Borelj u saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu EU.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je juče rezoluciju o “Agresiji nad Ukrajinom”, pošto je 141 država članica Generalne skupštine glasala “za” rezoluciju, pet je bilo “protiv”, a 35 uzdržanih.

Borelj poručuje da je ovakva odluka UN-a “istorijski trenutak”.

“Ujedinjene nacije su bile saglasne u govoru o vrednostima i principima sadržanim u Povelji UN. Najoštrije su osudile agresiju Ruske Federacije, kao i umešanost Belorusije, zahtevajući da prestanu sa upotrebom sile protiv Ukrajine i povuku sve vojne snage sa čitave teritorije Ukrajine – odmah, potpuno i bezuslovno”, navodi Borelj.

On dodaje i da su Evropska unija i njene države članice radile zajedno sa Ukrajinom i partnerima na pripremi rezolucije.

“Zahvaljujemo svim zemljama koje su to podržale i sa kojima zajedno stojimo u odbrani međunarodnog sistema zasnovanog na pravilima. Moramo da nastavimo da radimo za dobrobit međunarodnog mira i bezbednosti, štiteći sve države, velike i male, stojeći uz Ukrajinu i podržavajući njene demokratske institucije i predstavnike”, zaključio je Borelj u saopštenju.

Izvor: RTV

Foto: EPA (STEPHANIE LECOCQ)

Podeli