EkonomijaVesti

Evo kad zdravstvenim radnicima leže 10.000 dinara, a kad penzioneri da očekuju 20.000 na računima

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će danas na sednici Skupštine biti predložen zakon kojim će biti omogućeno isplaćivanje pomoći od 100 evra mladima.

– Prijava počinje 15. januara, u ponoć, traje do 30. januara. Mi ćemo već prvog isplatiti svu pomoć, a procedura je ista kao ranije. Ukoliko neko nema račun u banci, mi ćemo mu otvoriti račun i sa svojim ličnim dokumentom moći da podigne novac – rekao je ministar.

Siniša Mali je rekao da za pomoć mogu da se prijave svi od 16 do 30 godina, i da prijava mora da se izvrši ispočetka, tačnije nema veze sa ranijim prijavama za pomoć, prenose Novosti.

– Važno je da 15. januara krećemo sa prijavljivanjem, a 14. januara isplaćujemo 10.000 dinara pomoći zdravstvenim radnicima, vrsta zahvalnosti svima koji se bore za živote građana. Njih 120.000 će u petak dobiti novac na svoje račune. A 10. februara ćemo na račune svih naših penzionera isplatiti 20.000 dinara – podsetio je ministar.

On kaže da u novu godinu krećemo sa dozom optimizma, i da još jedanput potvrđujemo snagu naše ekonomije i privrede.

Ministar Mali je rekao da je neophodno da mladi koji imaju 16 godina imaju ličnu kartu kako bi mogli da se prijave za pomoć, jer je broj lične karte neophodan.

– Mislim da je ovo veoma važan signal našim mladima, i da im pokažemo koliko su nam važni, kao i da na njih prenesemo jednu dozu optimizma. Kada pogledate komentare na mom instagram profilu, vidite da ti mladi ljudi planiraju svadbe, kao i letovanja, ali će taj novac pomoći i našoj privredi – pojasnio je Siniša Mali.

On kaže da su sve dosadašnje mere pomoći u potpunosti opravdane, i da je rast naše ekonomije odličan pokazatelj sigurnog kursa srpske privrede.

– Apsolutno smo pogodili pravi način na koji možemo da održimo sistem naše privrede – ističe ministar u Jutarnjem programu TV Prva.

Ministar je potom na tabli popisao sva tri paketa pomoći države građanima, koji ukupno iznose 978.6 milijardi dinara, dok ukupna cifra, sa iznosima koji će biti isplaćeni narednih meseci zdravstvenim radnicima, mladima i penzionerima iznosi čak 1025 milijardi dinara.

– Naš BDP je prvi put u istoriji 53 milijardi evra. I pored sve pomoći koju smo isplatili, mi imamo kredibilitet kao zemlja, dolaze investitori, otvaraju se fabrike. Javni dug posle sve ove pomoći iznosi 56.8 odsto. Šezdeset odsto je nivo Mastrihta, što je standard EU, a mi nismo prekoračili taj prag – rekao je ministar.

Siniša Mali je rekao da imamo novca za velike kapitalne projekte, da država nabavlja lekove i vakcine, i da imamo osnovu za povećanje plata i penzija.

– Apsolutno smo sa ovim brojkama pokazali snagu svoje ekonomije, održali stabilnost javnih finansija, i pokazali da želimo i možemo da pomognemo svima. Pozivam sve mlade da se prijave za pomoć i da potroše taj novac u Srbiji – zaključio je ministar Mali.

 

Izvor: Blic

Foto: SAM / RAS SRBIJA

 

Podeli