EkonomijaVesti

Doneto prvo rešenje za pomoć majkama u Srbiji za kupovinu prvog stana

Ministarstvo finansija Srbije saopštilo je danas da je doneto prvo rešenje za pomoć majkama za kupovinu prvog stana. Reč je o porodici iz Sombora, koja ima tromesečnu bebu, i koja kupuje prvi stan, od 96 kvadrata.

Pomoć države u iznosu do 20.000 evra namenjena je kupovini ili izgradnji prve nekretnine, a mogu da je dobiju majke koje su dobile dete posle 1. januara ove godine.

Ministar finansija Siniša Mali i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Кisić izrazili su zadovoljstvo što je država još jednom pokazala da je sposobna da pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija i što pomaže građanima u rešavanju važnih životnih pitanja, navodi se u saopštenju.

Кisić je pozvala sve žene koje su i koje će u ovoj, i u narednim godinama, postati majke, a koje nemaju rešeno stambeno pitanje, da iskoriste pravo koje im država garantuje.

“Maksimalan iznos sredstava koja se mogu dodeliti je 20.000 evra, a potrebno je da su ukupni prihodi podnosioca zahteva i supružnika, odnosno vanbračnog partnera, niži od dve prosečne neto zarade u Srbiji”, objasnio je Mali.

Dodao je da je novac za ovu meru obezbeđen u republičkom budžetu i da država ima dovoljno sredstava da isplati pomoć svima kojima ona bude odobrena.

Mali je kazao da je država značajno povećala izdvajanja za prvo dete, za koje se počev od 1. januara dobija 300.000 dinara, kao i da  roditelji za drugo i treće dete dobijaju jednokratno po 100.000 dinara, uz već postojećih 10.000 dinara mesečno u trajanju od dve godine za drugo dete, odnosno 12.000 dinara mesečno za treće dete u trajanju od 10 godina.

“Izdvajanja za decu i povećanje nataliteta nisu trošak već investicija. Dece treba da se rađa što više i nadam se da ćemo kroz ove mere potrošiti mnogo novca jer će to značiti da se rodili mnogo beba”, rekao je Mali.

Autor: IG

Izvor: Beta

Izvor: pixabay

Podeli