Sport

Rifat Ziljkić o nacionalnim priznanjima: Sportisti i treneri podjednako zaslužni

Trener atletičara Novog Pazara i reprezentacije Srbije Rifat Ziljkić rekao je danas da su sportisti i treneri podjednako zaslužni za postignute rezultate, a da su vrhunski stručnjaci ukidanjem nacionalnih priznanja 2009. godine dovedeni u neravnopravan položaj.

“Bez argumenata, tada su optuženi i neki atletski treneri, koji su ispunjavali sve kriterijume Ministarstva omladine i sporta (MOS) Srbije za nacionalna priznanja. Pod pritiskom pojedinih trenera i naše strukovne organizacije, čiji sam potpredsednik, a u želji da aktuelizujemo priču, u nekoliko navrata pominjao sam to ministru Vanji Udovičiću”, rekao je Ziljkić.

“Pomalo arogantno, Udovičić je govorio da treneri nisu znali da iskoriste šansu. Rekao je da karijera sportista kratko traje i da zbog toga njihove olimpijske, svetske i evropske medalje zasluženo donose nacionalna priznanja, a da su treneri u prednosti jer imaju više vremena i mogućnosti za odličja na najvećim svetskim takmičenjima”, dodao je on.

Nacionalna priznanja za sportiste i trenere u vidu doživotnih mesečnih novčanih primanja ustanovljena su 2006. godine, ali je tri godine kasnije zbog navodnih zloupotreba trenerima ukinuto pravo da konkurišu za te nagrade.

Olimpijski komitet Srbije (OKS) nedavno je predložio, a predsednik i Vlada Srbije načelno su prihvatili da se trenerima osvajača medalja sa najvećih internacionalnih takmičenja vrate nacionalna priznanja.

“Nemoguće je da jedan Goran Obradović, Mirjana Stojanović, Dragiša Đorđić i Feđa Kamasi nemaju nacionalna priznanja. Vreme je da im se to pravo vrati, ali sa velikim zakašnjem zbog čega su razočarani. U to sam se uverio kada sam im čestitao. Nacionalna priznanja su pozitivna stvar i motivišu da još više radimo i gajimo seniorsku atletiku”, naveo je Ziljkić.

On je ocenio da je pamet koja je dovela do vrhunskih sportskih ostvarenja potekla od trenera iz Srbije i da je proces osvajanja medalje na najvećem takmičenju nauka.

“MOS Srbije kao kriterijum za nacionalno priznanje prepoznaje medalje, ali ne i vrhunske rezultate. Iako kao trener imam 28 evropskih i svetskih medalja, među kojima i svetsku studentsku sa Amelom Terzić sa Univerzijade pre četiri godine u Kineskom Tajpeju, a stvorio sam i evropske rekordere u raznim starosnim kategorijama, nisam u mogućnosti da dobijem nacionalno priznanje. Imam i sada odlične takmičare i kandidate za odličja na najvećim takmičenjima, pa se nadam da ću jednog dana i to da ostvarim”, zaključio je Ziljkić.

M. Minić

 

Podeli